:

:

TV Most

Foto: Liberation

clock

Novembar 14, 2015   12:05

0

136

Vanredno stanje u Francuskoj, više od 150 mrtvih

Obrazovne ustanove u Parizi jutros ne rade, zatvareni su muzeji. Pojedine turističke agencije otkazale su dolazak u Pariz, kaže za RTS dopisnik Večernjih novosti iz Pariza Goran ÄŒvorović.

Još nije utvrđen tačan broj žrtava. Si-En-En javlja da je poginulo najmanje 153 osobe, a Rojters govori o 200 povređenih od čega 80 teško.

Poginulo je osam napadača, od čega se sedam raznelo samoubilačkim prslucima, rekao je agenciji Frans pres izvor blizak istrazi. Njujork tajms navodi da su napadači, pošto su upali u koncertnu salu, vikali da je njihova akcija osveta za ono što Oland radi muslimanima širom sveta.

Pariske vlasti navode da je u koncertnoj hali Balaklan ubijeno 120 ljudi, dok je u ostalim napadima u tom gradu stradalo još 40 osoba, javljaju francuski mediji. Petorica terorista ubijena su u sukobu sa policijom. Nepotvrđeni su izveštaji o žrtvama na strani policije. U Francuskoj je uvedeno vanredno stanje. Predsednik Oland je najavio "nemilosrdnu" akciju protiv terorista. Organizator je, čini se, već poznat jer pristalice Islamske države likuju na internetu, nazivajući događaj: "Pariz u plamenu".

Francuska je u šoku. Prvi put posle Drugog svetskog rata proglašeno je vanredno stanje nakon što je izvedeno više terorističkih napada. Vlasti pozivaju građane da ostanu u svojim domovima, a metro linije su zatvorene. Izvedeno je najmanje šest napada, među kojima i masakr u koncertnoj dvorani Bataklan gde je ubijeno sto dvadeset ljudi. Još 40 ljudi je stradalo u drugim napadima.

Nenad Tomić, novinar radio Frans internacionala, rekao je za RTS da se najpre saznalo za pucnjavu u restoranu u 11. arondismanu, u samom centru Pariza.

Dva napadača ušla su i u koncertnu salu Bataklan tokom koncerta grupe "Eagles of Death Metal" i nasumice pucali po posetiocima. Spasli su se oni koji su bili na balkonima jer su pobegli preko izlaza za evakuaciju. U jednom trenutku napadači su izašli ispred dvorane i pucali na policiju. Kasno večeras francuski specijalci su ubili napadače, a u dvorani su zatekli stotinu mrtvih.

Treći napad odigrao se severno od Pariza oko stadiona u Sen Deniju, gde je u toku bila utakmica između Francuske i Nemačke. ÄŒulo se nekoliko eksplozija oko stadiona na kome je bilo 80.000 ljudi. Na utakmici je bio i predsednik Fransoa Oland koji je evakuisan.

Održan je hitan sastanak Olanda sa premijerom Manuelom Valsom i ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom. Proglašena je vanredna situacija, a vlasti pozivaju građane da ostanu u svojim domovima.

Oland je izjavio da su "u Parizu u toku teroristički napadi bez presedana" u kojima je ubijeno više desetina ljudi. Proglasio je vanredno stanje u čitavoj Francuskoj i doneo odluku o zatvaranju granica, javio je Rojters.

Oland je dodao da su u toku operacije koje policijske snage izvode po Parizu. "Moramo ostati mirni i biti ujedinjeni", dodao je Oland koji je otkazao učešće na samitu G20 u Antaliji.

Podršku francuskom narodu pružaju zvaničnici i međunarodne organizacije iz celog sveta. Sami Parižani su preko društvenih mreža pokrenuli akciju #PorteOuverte pomoću koje nude utočište svima koji su se zatekli na ulici tokom napada.

Izvor: RTS/AFP/Frans 24/Rojters

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva