:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2015   12:05

0

191

Vanredna sednica zbog privodjenja Haradinaja

Za održavanje vanredne sednice glasalo je svih 65 prisutnih poslanika Skupštini Kosova.
Ramuš Haradinaj uhapšen je juče na ljubljanskom aerodromu po poternici koju je Interpol Beograd raspisao 8. oktobra 2004. godine.

On je sinoć sasušan pred istražnim sudijom u sudu u Kranju. Njemu je oduzet pasoš do okončanja postupka u vezi sa poternicom koju je za njim raspisala Srbija zbog ratnih zločina.

Iz suda u Kranju je saopšteno da će postupati u skladu sa ugovorom izmedju Slovenije i Srbije o izručenju, koji važi od 1. decembra 2013.

Haradinaju je dva puta suđeno pred Haškim tribunalom 2008. i 2012. godine zbog optužbi za ratne zločine nad srpskim i drugim nealbanskm stanovništvom na Kosovu, i oba puta je oslobođen.

Bivši premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koji je uhapšen u Ljubljani, rekao je danas da se ne plaši izručenja Srbiji, a za slovenačku vlast je rekao da se u njegovom slučaju "ponela sramno".

"Ja sam u Ljubljani, čekam odluku da mi vrate pasoš kako bi otputovao za Prištinu. Za mene je ova situacija neprihvatljiva, da Slovenija nije to raščistila. Ako nije njihova greška, ako nije sistem pogrešio, onda je to zlonamera vlasti ovde. Ne brinem se za Srbiju uopšte, ja sam građanin Kosova", rekao je Haradinaj za N1.

Ta TV saznaje da je Haradinaju dodeljen advokat po službenoj dužnosti.

Inače, Haradinaj je nakon hapšenja u Ljubljani izveden pred istražnog sudiju nakon čega mu je oduzet pasoš i zabranjeno nauštanje zemlje.

Slovenački pravosudni organi, kako su javili tamošnji mediji, proveravaju srpsku poternicu i čekaju eventualni zahtev Srbije za izručenje.

Izvor: Beta, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva