:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2018   20:19

0

168

Van der Belen: Očuvati mir izvan granica EU


U slovenačkim Goriškim Brdima održan je redovni trilateralni susret predsednika Austrije, Slovenije i Hrvatske.


Aleksander van der Belen, čija zemlja od 1. jula predsedava EU, rekao je da je Austrija odredila svoje prioritete predsedavanja.


 


Tokom trilateralnog susreta je, dodao je, bilo reči o različitim pitanjima, pa i o granici na Šentilju.


 


"Reč je o vežbanju zaštite granica austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova. Ta akcija je u Sloveniji jako kritikovana, a ni u Austriji nije bilo jedinstveno pristajanje uz tako nešto. Mislim da se ovakve akcije moraju dogovoriti sa susedima i objasniti ukoliko su uopšte potrebne", rekao je Van der Belen.


 


Podsetio je da je poslednjih dana vrlo aktuelno pitanje može li se sprečiti da EU uđe u neku vrstu trgovinskog sukoba sa SAD.


 


"Znate već o povećanju carina i uzajamnim carinama. Ovakve situacije su uvek u opasnosti da eskaliraju. Tu nema dobitnika, već postoje samo gubitnici", rekao je austrijski predsednik.


 


"Potrebno jačati mere na spoljnim granicama EU"


 


Predsednici Slovenije i Hrvatske saglasili su se da se treba usredsrediti na čuvanje spoljnih granica Unije.


 


Borut Pahor je na konferenciji za novinare rekao da je bitno utvrditi da ostaju zagovornici zajedničke politike unutar EU.


 


Govoreći o pitanju migracija, Pahor je istakao da podržava nedavne zaključke Evropskog saveta da je potrebno jačati mere na spoljnim granicama EU.


 


Ukoliko, rekao je, Austrija odluči da jednostrano pojača mere sigurnosti na svojoj granici, tako će morati da postupi i Slovenija, a onda Hrvatska.


 


Upozorio je da jednostrano preduzimanje nekih mera u vezi sa migracijama, sasvim sigurno bi bilo opasno za jedinstvenu politiku Evropske unije i počelo bi da nagriza poverenje između država.


 


Ne vidi, dodao je, razlog za najavljene mere Beča o zaoštravanju mera bezbednosti na slovenačko-austrijskoj granici.


 


Rekao je i da nije tajna da Slovenija i Hrvatska ostaju svaka pri svom stavu u vezi sa odlukom Arbitražnog suda.


 


"Ponovio sam da je za Sloveniju taj slučaj rešen, samo je pitanje kako se će se implementirati. Znam da hrvatska predsednica ima drugo mišljenje, ali nas dvoje nemamo taj mandat pa sam apelovao na nju da učini što god je moguće da ne bismo bili svedoci incidenata u Piranskom zalivu", rekao je Pahor.


 


Dodao je da Slovenija i Hrvatska moraju imati dovoljno poštovanja i strpljenja da se ne dovode u takve situacije.


 


"Hrvatska nastavlja da zagovara načela humanosti i odgovornosti"


 


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je rekla da su razgovarali o nizu tema od budućnosti Evropske unije, austrijskog predsedavanja Savetom EU, strategiji proširenja i hrvatskim pripremama za svoje prvo predsedavanje Savetom.


 


Potvrdila je podršku ciljevima austrijskog predsedavanja i dodala da je naglasak današnjih razgovora bio na migracijskim izazovima.


 


"Naši sastanci trilaterale postaju sve bitniji i relevantniji, ne samo za naše države nego upravo za rešavanje ove problematike s kojom se suočava Evropska unija na svim svojim granicama", rekla je Grabar Kitarovićeva.


 


Kad je reč o migracijama, kako je dodala, Hrvatska nastavlja da zagovara strateški pristup upravljanja migracijama na osnovu načela humanosti i odgovornosti.


 


Saglasila se da je bitna kontrola spoljnih granica EU i finansijska pomoć evropskih država onim najizloženijima.


 


"Tu je navela primer Makedonije. Nije fer niti u duhu humanosti da puštamo državama kao što je to bila Makedonija da se same bore s tim problemom koji je zajednički evropski. Te države moraju dobiti pomoć svih, jer se na taj način brane i naše granice, naš prostor", rekla je Grabar Kitarovićeva, preneo je HRT.


 

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva