:

:

TV Most

clock

Novembar 23, 2017   12:05

0

238

Valjevo i Kraljevo izabrali Hrvatsku elektroprivredu, EPS reaguje

Nije retka pojava da kupci koji imaju neizmirena i znatna dugovanja pokušavaju da izbegnu plaćanje obaveza raspisivanjem procesa javnih nabavki, saopštio je EPS.

Međutim, zakonska je obaveza da se pre menjanja snabdevača, prema prethodnom izmiri dug.

"Grad Kraljevo je u vreme raspisivanja tendera za snabdevanje za potrebe javne rasvete imao dug prema JP EPS od tri mesečne fakture, što je ukupno oko 45 miliona dinara. I grad Valjevo je imao višemesečna dugovanja prema JP EPS, koja su u trenutku raspisivanja javne nabavke iznosila čak šest mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara. Ni Kraljevo ni Valjevo, nisu u potpunosti do danas izmirili svoje obaveze", navodi se u saopštenju EPS-a.

Iako je EPS imao pravo da primeni meru isključenja tih kupaca, navodi se da ih je prebacio na rezervno snabdevanje, kako bi građani imali javno osvetljenje u svom mestu i bili bezbedni.

EPS navodi da, kao i ostali snabdevači, učestvuje na tenderima velikih komercijalnih kupaca sa cenom koja je ispod tržišne i kada je reč o ovoj kategoriji kupaca: "Prema podacima Eurostata, komercijalne cene prema nivou potrošnje u prvoj polovini 2017. veće su u Hrvatskoj nego u Srbiji za čak 28,6 odsto, kada je reč o potrošnji od 500.000 do dva miliona kilovat časova."

Tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača. EPS snabdeva 98 odsto tržišta komercijalnih kupaca električne energije.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva