:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2017   12:05

0

115

Valensa poziva Poljake da štite demokratiju "svim sredstvima"

"Naša generacija je uspela da vrati Poljsku na pravi put i obezbedi podelu vlasti. Ne možemo nikome dozvoliti da to uništi", rekao je Valensa, koji je osamdesetih godina bio na čelu nezavisnog sindikata "Solidarnost" koji je svojim delovanjem započeo slamanje komunizma u Poljskoj.

Valensa (73), koji je nedavno bio na testiranju srca, rekao je da će uvek biti uz Poljake, bez obzira na svoje zdravstveno stanje, prenosi AFP.

" Godine 1989. smo vam dali demokratsku Poljsku. Morate da se borite za nju svim sredstvima", rekao je Valensa koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 1983. godine zbog vođenja "Solidarnosti".

Gornji dom poljskog parlamenta usvojio je večeras Zakon o reformi Vrhovnog suda koji je predložila vladajuća stranka Pravo i pravda, a za koji kritičari tvrde da podriva princip podele vlasti na izvršnu i pravosudnu.

Rojters navodi da je potrebno još da zakon potpiše predsednik Poljske Andžej Duda, saveznik vladajuće stranke.

AP napominje da je poljski Senat usvojio kontroverznu reformu Vrhovnog suda kojom se pojačava politička kontrola nad njim, uprkos upozorenjima Evropske unije, apelima iz Vašingtona i masovnih uličnih protesta.

Za zakon je glasalo 55 senatora, 23 je bilo protiv, a dvoje uzdržano. Tokom parlamentarne debate koja je trajala 15 sati, na hiljade demonstranata izašle su na ulice gradova širom Poljske kako bi protestvovali protiv zakona.

Nakon što je on usvojen, učesnici protesta okupili su se ispred parlamenta u Varšavi i uzvikivali "Sramota!", "Izdajnici!" i "Hoćemo demokratiju!".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva