:

:

TV Most

Foto: shutterstock

clock

Mart 02, 2015   12:05

0

195

Vakcine predviđene kalendarom sasvim bezbedne

„Poslednjih meseci a naročito poslednjih dana u medijima se puno govori o MMR vakcini i vodi se kampanja protiv te vakcine, što nije nimalo opravdano jer su sve vakcine, koje su predviđene kalendarom vakcinacije, proverene i sasvim sigurno bezbedne za zdravlje dece“, rekla je Sonja Rakočević, pedijatar u Domu zdravlja u Gračanici.

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu Radio Gračanice rekla da u našoj zemlji vakcine predviđene kalendarom vakcinacije obavezne su zakonom i protiv roditelja koji sebi daju za pravo da deci uskrate vakcinu, pokreće se postupak u koji se uključuju sanitarna inspekcija i sudstvo.

„ Roditelji su obavezni da vakcinišu svoju decu protiv deset zaraznih bolesti, počev od prve BSG vakcine koja se deci daje još u porodilištu, pa do četrnaeste godine života, kada se prima vakcina protiv difterije i tetanusa. ÄŒinjenica je da se najveći broj vakcina primi u prvoj godini života“, naglasila Rakočević.

Novina u sistem vakcinacije od prvog januara je petovalentna vakcina, koja ima manje neželjenih efekata. Pravo na petovalentnu vakcinu u Gračanici imaju sva deca koja su rođena prvog novembra 2014. godine.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva