:

:

TV Most

Foto: nocmuzeja.rs

clock

April 29, 2017   12:05

0

185

Uzbuđenja i avanture za najmlađe u Noći muzeja

Paviljon Cvijeta Zuzorić, tradicionalno se u Noći muzeja pretvara u Dečji paviljon. Najmlađi će saznati uzbudljivu priču o nastanku autentičnih igračaka u jednoj srpskoj porodici.

Oni najuporniji dobiće priliku da se poigraju sa drvenim lutakama, pelivanima i automatonima.

O avanturama velikog Samija, simbola beogradskog Beo Zoo vrta slušaće svi koji odluče da se druže i saznaju emotivnu priču i vide fotografije o Samijevim poduhvatima bežanja iz zoo vrta i velikom prijateljstvu s Vukom Bojovićem.

Na radionici u Bebi zoo vrtu deca će naučiti koja je životinja budna noću, a koja danju, i ko kada i koga lovi.

Za sve klince i klinceze koje zanima kako kuca srce njihovih ljubimaca preporučujemo novootvoreni muzej na Fakultetu veterinarske medicine, gde se nalaze najraznovrsniji skeleti domaćih i divljih sisara, ptica i riba.

Tu će moći da vide eksponate, od kita preko konja pa do sitnijih životinja, uz animaciju, zvuk i svetlosne efekte. I to nije sve, specijalno za Noć muzeja, biće organizovana radionica gde će najmlađi učiti da crtaju pera, gnezda i jaja ptica i delove tela domaćih životinja.

Najbolji crteži nastali na prošlogodišnjoj manifestaciji biće izloženi ove noći.

Oni koji jedva čekaju da zarone u podvodni svet imaće priliku da obiđu jedini Javni akvarijum i tropikarijum Beograda, kutak rezervisan za čudesni svet riba, gmizavaca i vodozemaca.

Ovoga puta u centru pažnje su moćne pirane Amazona, prelepe ribice Nema, Dori i Bubleš, kameleoni koji menjaju boju, krabe, kornjače, zmije i razne druge životinje.

A šta znači mornarski čvor i kako ga vezati i odvezati objasniće učesnici iz Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju.

Oni radoznali koji vole da zasuču rukave, imaće šansu da se oprobaju u izvođenju hemijskih eksperimenata sa studentima Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i da upoznaju čarobnu i šarenu stranu nauke.

U Legatu Petra Lubarde u Noći muzeja gradimo ukus od malih nogu, postavljamo standarde primerom jednog od najznačajnijih srpskih slikara.

Na najlepši mogući način najmlađim sugrađanima objašnjavamo šta je to, kao i koji je značaj "privatne kolekcije".

Kroz radionicu "Lubardina crvena boja" biće predstavljena zanimljiva priču o ovom velikom umetniku i njegovim delima.

Pedagoški muzej 20. maja posvetiće se strpljivim sklapanjem slike domaćih i divljih životinja popularnom pazl tehnikom.

Na Beogradskoj tvrđavi zagrevamo atmosferu učenjem spretnosti i veštine vitezova, gađanjem uz pomoć luka i strele pravo u centar mete, a potom se relaksiramo u reci i slikamo ćetkicom.

Oduvek su kreativnost i prirodne nauke privlačile male radoznalce, ali nikada kao u 21. veku. Jasno je koliko se današnja deca na tim poljima dobro snalaze i osećaju. Zato postavka u Galeriji nauke i tehnike SANU kao skup 3D radova u okruženju za računarske igre, prepliće kreativnost, nauku i matematiku.

Kako ilustrovati ritam saznaće svi oni koji se u Noći muzeja nađu u Galeriji Suluj gde će se najmlađi sugrađani lepo snaći uz vođstvo likovnih pedagoga.

Koliko su se igračke menjale i sa čim su se igrale mame i tate, pokazaće Dečji muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike - lutke, automobile, plišane mede, metalne mehaničke igračke na navijanje, drvene igračke ili muzičke kutije.

Mali radoznalci dobiće priliku da posete i prvi interaktivni Naučni centar u Srbiji koji na jednostavan način razjašnjava fenomene iz oblasti astronomije, matematike, fizike, biologije i psihologije.

Satnica svih dešavanja u okviru Dečje ture, kao i detaljne informacije o uzrastima kojima su radionice namenjene, može se pronaći na zvaničnom sajtu manifestacije kao i u biltenima Noći muzeja koji će uskoro biti dostupni svim posetiocima.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva