:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 01, 2015   12:05

0

200

Uz pomoć struke rešiti probleme u fiskalizaciji

Istovremeno bi, kako navode, trebalo sačuvati radna mesta i uposliti nove kadrove.

Osnivačka skupština tog udruženja održana je prošle nedelje u cilju da se, kako se navodi, svojim angažovanjem vodeći proizvođači fiskalnih uređaja u Srbiji organizovano pridruže naporima Vlade Srbije da se smanji siva ekonomija.

Glavne oblasti delovanja su uticaj na javnost da se domaća pamet i razvoj domaćih kompanija uključi u rešavanje problema u fiskalizaciji, dodaje se u saopstenju.

Udruženje Proizvođača Fiskalne Opreme zalaže se za poboljšanje primene novih rešenja i očuvanje radnih mesta u ovoj grani privrede.

U toj oblasti radi 7.000 ljudi, a Srbija izvozi od 4. 000 000 do 8.000 000 evra u ovoj grani privrede.

Iz udruženja navode i da se kada su u pitanju predložena rešenja, "hrvatski model" u praksi pokazao kao neprimeljiv, pun nedostataka i sigurnosnih propusta jer bez hardverske zaštite nije moguće kontrolisati podatke.

Iz MAFES-a ukazuju da se jedine zloupotrebe u Srbiji dešavaju upravo sa fiskalnim sistemima gde su u primeni računari i nefiskalni printer pa korisnici usluga dobiju papir vrlo sličan fiskalnom računu a u svari je samo predračun pa vlasnici takvih radnji i ugostiteljskih objekata, dvojnim knjigovotstvom izbegavaju štampu fiskalnih računa i plaćanje PDV-a.

Rešenje postojećih problema vidimo u sertifikaciji softvera, proverom postojećih softvera na trenu, kontrolom i sankcijama preduzeća i pojedinaca koji proizvode softver sa dvojnim knjigovodstvom (84, “belo i crno” ) kao i pojačanom kontrolom inspektora na terenu i kontrolom kupaca, navedeno je u saopšetnju.

Samo poboljšanom kontrolom prihod od PDV-a bi se uvećao i do 20 odsto.

Inače, članovi MAFES-a su General Ekonomik, HCP, Galeb Group, Int Rster,Tehnicom Informatika i Digitron Ist.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva