TV Most - Uvedena objedinjena lista čekanja za pacijente
Vesti
Uvedena objedinjena lista čekanja za pacijente

20:06, 17.01.2018

|

Izvor: RTS

U Tiršovoj i u Institutu za majku i dete 13 malih pacijenata o trošku države, narednih dana operisaće stručnjaci iz Italije, Velike Britanije i Amerike.
ilustracija


Sat i po trajala je intervencija. U sali 15-ogodišna devojčica rođena sa otvorom između dve srčane komore, lekari Instituta za majku i dete i kardiolog iz Milana. Sve je dobro prošlo, pacijentkinja će otići kući za 48 sati.


"Želimo da napravimo most saradnje, da poboljšamo kvalitet lečenja i uvedemo nove procedure. I danas smo primenili potpuno novu tehniku", kaže Masimo Meda sa klinike "San Donati" iz Milana."Koristili smo specijalni anplacerov uređaj koji se sastoji od dva diska, jedan zatvori defekt na jednoj, drugi na drugoj, i jedan deo uđe u otvor, krv ne prelazi iz jedne u drugu komoru i da krv ide u pluća", kaže prof. dr Vladimir Vukomanović, načelnik Kardiologije Instituta za majku i dete.Pored kardiologa iz Milana, pacijente na Institutu i klinici u Tiršovoj, narednih dana operisaće i vrhunski stručnjaci iz Amerike i Velike Britanije."Dovođenje stranih stručnjaka je jako važno iz više razloga, edukacija naših lekara za uvođenje novih metoda, onda, kada oni dođu veći broj pacijenata dobije neophodne usluge, jer kada idu u inostranstvo, to je onda sporadično, a pravimo i uštede", kaže dr Sanja Radojević, Škodrić v. d. direktorke RFZO-a.Uštedeće se i uz uvođenje novog kompjuterskog programa koji je omogućio pravljenje jedinstvene liste čekanja. Do sada su pojedini pacijenti za istu intervenciju čekali u više institucija, na listama su bili oni kojima je već urađena intervencija, ali i oni koji više nisu živi."Prvi put su odvojeni kontrolni pregledi od prvih prgleda, na dnevnom nivou zdravstvene ustanove ažuriraju osiguranike što znači od 72.000 koliko je bilo, već je smanjeno za 15 odsto", kaže Sanja Radojević.Da bismo dobili neophodnu zdravstvenu uslugu, važno je da imamo i zdravstvenu knjižicu. Iz Fonda pozivaju građane koji nisu podigli nove zdravstvene kartice da to urade. Zaključno sa jučerašnjim danom to je uradilo više od šest i po miliona osiguranika.

 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design