:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2015   12:05

0

125

Usvojene izmene Zakona o zaštiti industrijskog diz

Izmenama Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna predviđeno je, pored ostalog, da se pravo na industrijski dizajn stiče upisom u Registar industrijskog dizajna i traje pet godina od datuma podnošenja prijave, a da se ta zaštita može, uz podnošenje zahteva i plaćanje odgovarajuće propisane takse, produžavati za periode od po pet godina, a najduže do ukupno 25 godina.

Rešenje, prema kome se produžavanje važenja može vršiti za periode od po pet godina, a najduže do ukupno 25 godina, prihvaćeno je u Direktivi EU 98/71, a na bilateralnom skriningu ukazano je na potrebu pojašnjenja te zakonske odredbe.

Bitna izmena se odnosi i na pitanje dostupnosti javnosti industrijskog dizajna, kao ključnog faktora koji se uzima u obzir prilikom utvrđivanja novosti i individualnog karaktera industrijskog dizajna.

Definiše se opšte pravilo prema kome će se industrijski dizajn smatrati dostupnim javnosti ako je objavljen, izlagan, korišćen u prometu robe i usluga ili na drugi način otkriven pre dana podnošenja prijave industrijskog dizajna ili datuma priznatog prava prvenstva, ali i izuzetak po kome će se smatrati i da je dizajn nov i ima individualni karakter u slučaju kada u standardnim tokovima poslovanja nije postojala razumna mogućnost da poslovni krugovi u Srbiji, koji su specijalizovani za datu oblast, saznaju za otkrivanje industrijskog dizajna.

Skupština je ratifikovala i sporazume Srbije sa Rusijom i Makedonijom o uzajamnom priznavanju javnih isprava o stečenom obrazovanju i naučnim nazivima, a usvojila je i dve skupštinske kadrovske odluke, čime su poslanici završili sedmu sednicu prolećnog zasedanja.

Rad će nastaviti u utorak, kada će započeti novu sednicu, na kojoj će debatovati o izmenama Zakona o vazdušnom saobraćaju, izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, kao i o predlogu autentičnog tumačenja člana 54. Zakona o visokom obrazovanju, koji je podneo skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva