:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 04, 2018   18:50

0

182

Usvojena nagodba o "Agrokoru"


Pre izglasavanja nagodbe za "Agrokor" bilo je poznato da će, ako nagodba prođe, najveći vlasnici biti Sberbanka sa 39,2 odsto, vlasnici obveznica sa 25 odsto, VTB banka sa 7,5 odsto i Zagrebačka banka sa 2,3 odsto.



Iznos koji potražuju poverioci je 33,75 milijardi kuna, ili 4,5 milijardi evra, a ukupan dug kompanije je osam milijardi evra, objavio je HRT.



Nagodbu o koncernu su izglasali poverioci koji potražuju 80,2 odsto ukupnih dugovanja, u iznosu od 27,08 milijardi kuna, ili 3,6 milijardi evra.



Sudija Nevenka Siladi Ristić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao da donese rešenje kojim će se potvrditi zakonitost nagodbe poverilaca.



Zanimljivo je, prenosi HRT, da se od kompletnog iznosa potraživanja, odnosno dugova koji nisu podmireni, gotovo dve milijarde kuna nije pojavilo na ročištu.



Očekuje se da će proces primene nagodbe trajati između tri i četiri meseca.



Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, poznatiji kao "leks Agrokor", usvojen je 6. aprila prošle godine.



Cilj zakona je bio da se postigne nagodba između poverilaca o budućnosti poslovanja društva tako da "Agrokor" može da nastavi poslovanje na održiv i stabilan način.



 



 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva