:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2015   12:05

0

253

Usvojena Deklaraciju o osudi napada u Francuskoj

Pedesetsedam država članica ove organizacije, čije je predsedavanje Srbija danas zvanično preuzela, naglasilo je da će nastaviti da podstiču toleranciju u svojim društvima i potvrdilo rešenost da suzbijaju terorizam u svim oblicima i manifestacijama, saopštio je OEBS.

Pozdravljajući Deklaraciju, ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS Ivica Dačić, koji je danas predsedavao sednici Stalnog saveta, rekao je da "moramo biti nedvosmisleni u osudi svih oblika terorizma, istovremeno obezbeđujući da naša društva ostanu ujedinjena protiv pokušaja stvaranja podela na bazi veroispovesti ili etničke pripadnosti".

Prema njegovim rečima, jednako energično moramo da ostanemo ujedinjeni u odbrani slobode izražavanja kao fundamentalnog prava.

"Za terorizam nema opravdanja, ma kakvi da su motivi ili uzroci (za izvođenje terorističkih dela) i ne bi ga trebalo povezivati ni sa jednom rasom, etničkom grupom, nacionalnošću niti verom", navodi se u Deklaraciji.

U ovom dokumentu se priznaje "sloboda izražavanja kao fundamentalno i međunarodno priznato ljudsko pravo" uz osudu manifestaciju netoleracije, između ostalih protiv hrišćana, Jevreja, muslimana i pripadnika drugih veroispovesti, kao i ateista.

Države članice OEBS u Deklaraciji, takođe, potvrđuju "spremnost da pospešuju nediskriminaciju i toleranciju, uzajamno poštovanje i razumevanje u našim društvima".

Sve države članice OEBS su, takođe, izrazile duboku solidarnost sa žrtvama terorističkih činova, njihovim porodicama i narodom Francuske, i ukazale na potrebu za krivičnim gonjenjem vinovnika napada, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva