:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2018   12:05

0

229

Usvojen Zakon o nacionalnom DNK registru


Tim Zakonom utvrđuje se osnivanje tog registra za potrebe vođenja krivičnog postupka i rasvetljavanje krivičnih dela, utvrđivanje identiteta nestalih ili nepoznatih lica.


 


Tokom rasprave o tom predlogu zakona opozicija je iznela kritika navodeći da se njime krše ljudska prava, jer se isto tretira DNK materijal i žrtava i osumnjičenih, odraslih i dece.


 


Iz MUP-a međutim ističu da će sistematizacija DNK podataka doprineti, rasvetljavanju krivičnih dela i kažnjavanje učinilaca krivičnih dela, a sve sa ciljem suzbijanja svih oblika kriminala. 


 


Zakonom je utvrđena i međunarodne razmene podataka prilikom rasvetljavanja krivičnih dela. 


 


Predviđeno je da nacionalni DNK registar u svom punom kapacitetu bude uspostavljen u roku od dve godine od stupanja na snagu tog zakona i po donošenju, podzakonskih akata za njegovo potpuno sprovođenje. 


 


Skupština je danas usvojila i Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana koji bi trebalo postiči značajno ažuriranje baze ličnih podatak o građanima odnosno izjednačavanje zavedenih podataka u bazama sa stvarnim stanjem. 


 


Predviđen je i razvoj elektronskog servisa koji će građanima omogućiti da na brži i jednostavniji način ostvaruju svoja prava. 


 


Poslanicu su danas izglasali i izmene i dopune Zakon o državljanstvu kojim se pojednostavljuju i skraćuju administrativne procedure pred organima državne uprave, i omogućava građanima da pribave uverenje o državljanstvu bilo gde na teritoriji Srbije, bez obzira na to gde su upisani u evidenciju državljana.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva