:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 10, 2015   02:19

0

122

Usvojen lex specialis o Beogradu na vodi

Za zakon, kojim je "Beograd na vodi" definisan kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Beograd, glasalo je 176 poslanika vladajuće koalicije, dok je protiv bilo devet poslanika, uzdržanih nije bilo.

Na površini od oko 177 hektara predviđeno je da se izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

To će, takođe, stvoriti uslove za zapošljavanje više od 13.000 radnika.

Skupštinska rasprava o leks specijalisu o projektu "Beograd na vodi" protekla je u kritikama opozicije i tvrdnjama da se javni interes zamenjuje privatnim, na šta vladajuća većina, kao i ministar pravde Nikola Selaković, poručuju da je u pitanju isključivo javni interes, budući da će doneti investiciju vrednu 3,5 milijarde evra.

Selaković je opoziciju optužio za "izvrtanje teze", poručujući da se predloženim zakonom definiše javni interes i predviđa postupak eksproprijacije.

"Kakav privatni interes, kakve kompanije? Sve vreme mešate osnovne stvari. Mi ovde pričamo da se ovim zakonom utvrđuje javni interes", rekao je Selaković u amandmanskoj raspravi o predloženom zakonu.

Aleksandar Jovičić (SNS) podsetio je da je vlada Mirka Cvetkovića 2010. godine usvojila leks specijalis o podsticaju građevinskoj industriji u vezi izgradnje naselja Stepa Stepanović, te naveo da je tada sve urađeno van konkursa.

"Predstavnici bivšeg režima se razbacuju milionima, to im je u krvi...", rekao je Jovičić, ističući da predloženi zakon omogućava priliv investicija, za razliku od Cvetkovićevog, i to u iznosu od 3,5 milijarde evra.

"Nije vama problem “Beograd na vodi”, vi ste imali “Menhetn na vodi”, od njega nismo imali ništa.

Pretpostavljam da bi taj Menhetn danas gradio neko ko više nema privilegije. Vas to boli. Za nas postoje samo interesi građana, ne postoje interesi Miškovića, niti bilo koga drugog", kazao je Jovičić.

Njegov stranački kolega Zoran Babić rekao je da je projekat "Beograd na vodi" realnost, kao što je realnost i da je bivša vlast ostavila 400.000 građana bez posla.

Za demokratu Balšu Božovića, Vlada Srbije pokušava uporno da predoči javnosti da je u pitanju javni interes, iako to nije, te poručuje da će "jednog dana pravosudni organi imati pune ruke posla zbog toga".

"Vi možete da stavite da je danas 13. avgust i da, pošto imate većinu, to i usvojite... Vi na osnovu većine pokušavate da vređate zdravu pamet Srbije", rekao je Božović, koji tvrdi da će Vlada Srbije bez bilo kakvog ugovora pokloniti zemljište koje vredi 500 miliona evra i to "prijatelju premijera".

Socijaldemokrate poručuju da predloženim zakonom zakonodavac izlazi iz opšteg okvira javnog interesa, što je "opasan presedan".

Vladimir Pavićević (NS) rekao je da je projekat "Beograd na vodi" suprotnost svemu što je rađeno i što je tradicija u dva veka urbanog razvoja Beograda, jer je, objašnjava, uvek postojao plan, projekat, pa gradnja.

"U ovom slučaju imamo maketu, pa gradnju, a projekta nema", rekao je Pavićević.

Vlada je prihvatila amandman poslanika Socijaldemokratske stranke Aleksandra Senića, kojim je zatraženo da se iz naziva Predloga zakona izbriše reč "izgradnja", te će on glasiti Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi".

Poslanička pitanja o Železari, legalizaciji kanabisa...

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić zatražio je danas od ministra privrede Željka Sertića da dostavi ugovor sa firmom HKP inženjering koja je preuzela upravljanje Železarom Smederevo u naredne tri godine.

"Sve to ostavlja dosta prostora za pitanja i spekulacije o tome kakvo je stanje u Železari i kakva je budućnost te fabrike za Srbiju", rekao je Đurišić na početku sednice koja je rezervisana za postavljanje poslaničkih pitanja.

Đurišić je rekao da je bilo najava da će taj ugovor biti javan i da će se videti koje su obaveze pred menadžmentom, a koje pred Srbijom, posebno u vezi sa naknadama za tim menadžera.

Đurišić je upitao i kolike su bile zalihe u čeličani u trenutku kad je menadžment preuzeo železaru, kad će krenuti nabavka novih sirovina i iz kojih sredstava.

Dubravka Filipovski (NS) upitala je ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li to ministarstvo razmišlja da u narednom periodu dozvoli lečenje kanabisom.

Ukazujući da stopa umrlih od raka u Srbiji raste iz godine u godinu i da veliki broj bolesnika koristi ulje kanabisa za lečenje i izdvaja ogromne stope novca za ulje koje je vrlo često sumnjivog kvaliteta, Filipovski je pitala ministra zdravlja da li se razmišlja o izmenama Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama.
Ona je navela i da je potrebna stručna analiza po ovom pitanju, jer je deo struke za a deo protiv.

Ivan Jovanović (DS) pitao je vladu kad će izaći u susret privrednicima u Srbiji koji su pretpreli ogromnu štetu u prošlogodišnjim poplavama i omogućiti Poreskoj upravi da otpiše PDV na robu koja je oštećena.

"Da bi opstali u svom poslu, država mora da ima sluha da primeni zakone", rekao je Jovanović.

On je upitao ministarku Zoranu Mihajlović ko su izvođači i podizvođači koji rade na Koridoru 11.
Pitao je i kad će vlada izaći u susret građanima u naselju Vrbica u Kraljevu, koji protestuju zbog izlivanja Zapadne Morave, i obezbedi izgradnju bedema.

"Proteste organizuju odbornici vlasti koji prozivaju neku imaginarnu vlast da im pomogne, a ne pozivaju vladu. Ja hoću da pomognem odbornicima vlasti pa ih pitam kad će izaći u susret građanima", rekao je Jovanović.
Žika Gojković (SPO) pitao je šta se desilo sa izmenama Zakona o restituciji koje je predložila radna grupa ministarstava pravde i finansija i Agencije za restituciju, a koje se tiču pitanja supstitucuje, što je posebno važno, kako je rekao, kad je u pitanju poljoprivredno zemljište.

"Izmenama zakona koje predlaže radna grupa vlada je imala priliku da ispravi jednu od najvećih nepravdi i vratilo bi se poverenje građana u državu, ali i stranih investitora, jer bi država konačno rešila šta je njena imovina, rekao je Gojković.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva