:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2015   16:24

0

136

Usvajanje zakona o konverziji zemljišta u julu

Ona je na sastanku sa predstavnicima Američke privredne komore u Srbiji rekla da su u nacrtu zakona o konverziji prihvaćene preporuke tog udruženja da se ne plaća naknada za konverziju u vlasništvo za građevinsko zemljište ispod već izgrađenih objekata.

Mihajlovićeva je rekla da od ukupno 660.000 hektara građevinskog zemljišta u Srbiji pitanju konverzije vlasništva podleže manje od jednog procenta i da se od toga očekuje prihod od nekoliko stotina miliona evra.

Prema njenim rečima, polovina novca od konverzije ići će u fond za restituciju, a druga polovina u budžet Srbije.

Mihajlovićeva je istakla da je nacrtom zakona koji je upućen ministarstvima na mišljenje i koji bi Vlada Srbije trebalo da usvoji za desetak dana predviđena konverzija prava korišćena zemljišta u pravo zakupa na 99 godina ili u pravo svojine.

"Pitanje tržišne cene, plaćanje naknade i pitanje umanjenja i pitanje bez naknade koje smo prihvatili za izgrađeno zemljište je način da pokušamo da sve strane pomirimo i zatvorimo taj proces koji se zove pitanje pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine ili pravo zakupa", rekla je ona.

Ona je precizirala da je predviđeno da se za zakup na 99 godina plaća godišnja zakupnina čiji iznos se određuje tako što se tržišna cena podeli sa brojem godina zakupa, a da kod prava svojine postoji mogućnost da se naknada smanji, odnosno ukine.

"Smanjenje naknade je moguće kada govorim o lokalnim samoupravama koje su devastirane ili koje imaju nizak stepen razvoja", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka građevinarstva je naglasila da će usvajanjem zakona o konverziji zemljišta uz primenu Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je skraćen postupak izdavanja građevinskih dozvola, omogućiti bolje uslove za investitore i povećati gradnju u Srbiji.

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović rekao da je Zakona o planiranju i izgradnji dobar, ali da je još rano da se ocene puni efekti primene i da sada u pojedinim opštinama izdavanje dozvola ide brzo, dok u nekim ima problema zbog nedostatka opreme i neobučenosti ljudstva.

Petrović je rekao i da je pitanje konverzije zemljišta takođe bitno za investitore i pohvalio što je resorno ministarstvo zahtev Američke privredne komore o konverziji bez naknade za izgrađeno građevinsko zemljište uvrstilo u nacrt zakona o konverziji.

On je rekao da to udruženje predlaže i uvođenje izuzetaka od plaćanja pune naknade za konverziju i to, kako je rekao, preciziranje da investitor može da po izgradnji objekta na zemljištu na kome ima dugoročni zakup izvrši konverziju bez naknade uz prestanak obavezne zakupnine na tom zemljištu.

"Na ovaj način biće omogućeno onima koji su spremni da grade na neizgrađenom zemljištu da im cena konverzije bude simbolična", rekao je Petrovi i dodao da je potrebno predvideti da se naknada ne plaća ni za objekte poput garaža, silosa, saobraćajnica.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva