:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2017   12:05

0

119

Ustavni sud BiH: Vojna imovina uknjižiće se na državu BiH

Odluka Apelacionog veća BiH je konačna i izvršna, što znači da je, po principu precendentnog (običajnog) prava, moguće svu vojnu - državnu imovinu knjižiti na državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno za potrebe Oružanih snaga BiH, objavili su mediji.

Pravobranilaštvo RS je u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odlaganje izvršenja Odluke Apelacionog veća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Na ovaj način ispunjen je i poslednji Talinski uslov iz 2009. godine.

U Talinu je pre osam godina odobrena aktivacija Akcionog plana za pristupanje BiH NATO-u (MAP).

Član Komisije za državnu imovinu BiH iz RS Nikola Kovačević ocenio je da je ta odluka Ustavnog suda BiH suprotna Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu RS.

"Ovom odlukom Ustavni sud BiH stavio je tačku na ovaj slučaj i praktično otvorio mogućnost da se na isti način reši pitanje i ostale perspektivne vojne imovine, kao i druge imovine koja je pod zabranom raspolaganja", rekao je Kovačević, preneo je RTRS.

Prema Kovačevićevim rečima, postavlja se pitanje motiva da se imovina-teritorija Republike Srpske uknjiži kao vlasništvo BiH, ako se ima u vidu činjenica da Oružane snage BiH potpuno nesmetano koriste svu perspektivnu imovinu koja se nalazi na teritoriji ovog bosansko hercegovačkog entiteta.

"Å ta je krajnji cilj da se ova imovina knjiži na BiH, posebno kad se ima u vidu činjenica da Republika Srpska ima jasan stav u pogledu pristupanja NATO-u", kazao je Kovačević.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva