:

:

TV Most

clock

Jun 07, 2015   09:50

0

144

Ustavne izmene u cilju nezavisnosti pravosuđa


"Ministarstvo pravde niti ima ambiciju niti pomišlja na to da menja Ustav. Mi smo tu samo da damo neke predloge u pravcu kako bi trebalo Ustav možda da se promeni kako bi se postigli ovi ciljevi, a postoji zakonodavna i ustavna procedura kako se Ustav menja, ko to inicira i kako dobija svoju finalnu formu promene", rekao je Backović za Betu i EurAktiv.

Treći nacrt Akcionog plana za poglavlje 23 predviđa da novi Ustav Srbije bude usvojen tokom poslednja tri meseca 2017. i da će to iz budžeta biti izdvojeno 560.543 evra, bez troškova referenduma.

Kako se navodi u nacrtu, poslednja tri meseca ove godine ovlašćeni predlagač, odnosno najmanje trećina poslanika iniciraće promene Ustava i usvajanje predloga za promenu Ustava. Nakon toga, sledi izrada radnog teksta Ustava i javna rasprava, a potom Vlada predlog Ustava upućuje na mišljenje Venecijanskoj komisiji. Predviđeni rok za tu aktivnost je treći kvartal 2016. Posle usvajanja Ustava u Skupštini Srbije sledi donošenje Ustavnog zakona.

Pravosudni zakoni potom treba da usklade sa novim Ustavom, a rok za to je četvrti kvartal 2018. godine, navodi se u nacrt.

Backović je rekao da se ključne izmene Ustava iz domena poglavlja 23, koje su predložene nacrtom akcionog plana za to poglavlje, odnose na nezavisnost pravosuđa.

"To je identifikovano kao suština ustavnih izmena, a odnosi se na ustavnu osnovu za imenovanje, karijeru i odgovornost sudija i tužilaca", rekao je Backović, koji je šef pregovaračke grupe za poglavlje 23 u pregovorima o članstvu u EU.

On je rekao da je potrebno je da se Ustav izmeni tako da se "omogući uspostavljanje maksimalne nezavisnosti nosilaca pravosudnih funkcija u tim domenima".

Dodao je da su uz to moguće i druge, manje izmene Ustava u oblastima obuhvaćenim poglavljem 23, poput više "formalno-tehničkog usklađivanja Ustava" kada je reč o zaštiti podataka ili uloge Pravosudne akademije.

On je rekao da je postupak u vezi sa trećim nacrtom Akcionog plana za poglavlje 23 koji je počektom maja predat evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu prilikom posete Beogradu, "sada u fazi pojašnjavanja".

Šef pregovaračke grupe za poglavlje 23 je rekao da srpske vlasti još nisu dobile komentare u pisanoj formi o tome da li bi i u kom pogledu trebalo pojasniti postojeći nacrt.

Backović je rekao da je u načelu mišljenje o tom akcionom planu povoljno i da je prvi nacrt već bio solidna osnova, a da za treću verziju Komisija nije tražila da se izmeni ništa ključno, već da se razrade i usaglase "detalji", poput pitanja finansiranja nekih aktivnosti ili rokova.

"Dosta puta dobijemo, s pravom, komentare Evropske komisije da su nam možda rokovi u pogledu postizanja određenih aktivnosti preambiciozni", rekao je on.

On je rekao da je nacrtom Akcionog plana za poglavlje 23 predviđeno da se do kraja godine pripremi akcioni plan za unapređenje položaja nacionalnih manjina i dodao da se na tome radi.

"Analize su pokazale da imamo dobar normativni okvir za zaštitu manjina ali da ga ne sprovodimo dovoljno dobro", rekao je Backović.

On je dodao da Evropska komisija šalje akcioni plan, pošto ga prihvati, na razmatranje i eventualne primedbe u Komitet za proširenje Saveta EU (COELA) koji čine predstavnici članica EU.

Prema njegovim rečima, ako se članice slože sa Komisijom ili prihvate plan pošto se uvaže njihove primedbe, taj dokument će biti prihvaćen kao dovoljan za otvaranje poglavlja 23.

Plan zatim usvaja i Vlada Srbije i predlaže ga parlamentu na usvajanje, rekao je Backović i dodao da se neke aktivnosti predviđene planom već sprovode.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva