:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 12, 2018   12:05

0

177

Uspešne reforme, finansijska podrška MMF nije potrebna

Ocenjeno je da novi Instrument koordinacije politika (84, Policy Coordination Instrument - PCI) može da bude dobar modalitet buduće saradnje i podrška Srbiji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
U razgovoru je istaknuto da su ohrabrujući makroekonomski pokazatelji iz januara dokaz da su visoke stope rasta BDP-a u Srbiji moguće kroz nastavak sprovođenja strukturnih reformi.
Tokom sastanka sumirani su rezultati nedavno uspešno završenog aranžmana sa tom institucijom, kao i najnovija makroekonomska i fiskalna kretanja.
Na sastanku sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio Džejms Ruf, bilo je reči i o merama ekonomske politike, institucionalnim i strukturnim reformama koje treba Srbija da sprovede kako bi što pre uhvatila korak sa najrazvijenijim državama Evrpske unije.
Za razliku od prošle, trogodišnje saradnje, koja je u fokusu imala stend-baj aranžman iz predostrožnosti, ovom prilikom razgovori su vođeni o prioritetima ekonomske politike u narednom periodu koji će učvrstiti postignute rezultate reformi i obezbediti dugoročan i održiv privredni rast, navodi se u saopštenju.
Razgovori dve strane će, kako je najavljeno, trajati do petka, 16. marta.
Portparol MMF-a Geri Rajs je prošle nedelje izjavio da tim MMF-a boravi u Beogradu radi otpočinjanja pregovora o merama koje bi podržale novi program.
"Očekujemo da će ovi pregovori biti nastavljeni u narednim mesecima", rekao je Rajs prema transkriptu sa konferencije za novinare objavljenom na zvaničnom sajtu MMF-a.
Vlasti u Srbiji su, kako je rekao, pokazale interesovanje da razmotre novi program saradnje sa MMF-om, kroz Instrument koordinacije politika (84, PCI).
"PCI je jedan novi instrument, koji je osmišljen da obezbedi okvirnu politku za zemlje koje ne zahtevaju finansijsku podršku MMF-a",objasnio je Rajs.
Podsetio je da je Srbija završila trogodišnji ekonomski program sa MMF-om 22. februara, koji je, prema njegovim rečima, bio uspešan zahvaljujući odlučnosti i naporima koje su uložili srpska vlada i građani.
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je pre par dana, na pitanje Tanjuga o novom aranžmanu sa MMF-om, kazao da se već pola godine, kako se približavao kraj prethodnog aranžmana, razgovaralo o nastavku saradnje sa tom institucijom i o sadržaju novog dogovora.
"Ja sam govorio da je profesionalna saradnja nešto što moramo da zadržimo, a u međuvremenu se pojavio jedan vrlo dobar instrument (84, PCI) koji podrazumeva koordinaciju politika koje nemaju finansije iza sebe", objasnio je Vujović.
Kako je naveo, taj instrument podrazumeva dogovore i razgovore o reformama koje predstoje, dogovaranje mera, zakona i podzakonskih akata.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva