:

:

TV Most

Foto: radio kontakt plus

clock

Maj 11, 2018   12:05

0

215

Uspešna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KBC-u KM




Ivan Kostadinov je višegodišnji davalac, a danas je krv dao 31. put. Prvi put je krv dao kada je bila potrebna članu njegove porodice, a nakon toga je postao redovan dobrovoljni davalac. Svim budućim dobrovoljnim davaocima krvi poručuje da daju krv, jer je u pitanju pre svega human čin, a na taj način doprinose i sopstvenom zdravlju.



“Pomažem kome god je to potrebno i redovno se odazivam kada su u pitanju ovakve akcije. ÄŒovek dok je zdrav i ako može i spreman je da da krv, neka dođu i urade to. Ja krv dajem 4 puta godišnje, to je zdravo i zbog mog organizama, a ujedno i pomažem bolesnim ljudima ” – rekao je Kostadinov.



Ružica Despotović krv je dala mnogo puta do sada. Radnik je Crvenog krsta Kosovska Mirovica i kako kaže, odatle i dovoljno jaka motivacija.



“Poručila bih svima koji su u mogucnosti, da daju krv, to je nešto najhumanije što mogu da urade” – istakla je Despotović.



Sekretar Crvenog krsta Kosovska Mitrovica Saša Nikolić kaže da organizuju nekoliko akcija godišnje, a od naredne godine će to verovatno biti i nešto redovnije.



“Spreman je novi zakon o dobrovoljnom davalaštvu krvi. Verovatno ćemo se vratiti izradi plana koji se nekada radio, znalo se kada se koja institucija posećuje. I Crveni krst je učestvovao u pripremi tog zakona, radimo na obezbeđivanju uslova i na kraju krajeva, vrednovanju tog humanog gesta. Jeste to dobrovoljno, bez koristi, ali ja sam zagovornik toga da svi ti davaoci moraju imati neke određene povlastice i olakšice prilikom ostvarivanja nekih svojih osnovnih prava kao i lečenje” rekao je Nikolić.



 Načelnica odeljenja transfuzije dr Vesna Milentijević kaže da su zadovoljni odzivom dobrovoljnih davalaca.



“Akcijom smo zadovoljni, obzirom da je počela jutros u 8h,  javio se veliki broj doborovoljnih davalaca. Ovo je prilika za okupljanje većeg broja davalaca, obzirom da je danas njihov dan. Biće tu dobra rezerva za narednih mesec dana, što se tiče naših pacijenata u KBC-u” istakla je doktorka Milentijević.


Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva