:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2015   12:05

0

121

Uslovljavanje stvara političku nestabilnost



U Skupštini Srbije postoji konsenzus u pogledu pristupanja Evropskoj uniji, istakao je Senić u razgovoru sa delegacijom poslaničke grupe prijateljstva Francuska-Srbija Nacionalne skupštine Francuske, koju predvodi predsednica Martin Karijon Kuvrer.

Kako je navedeno u saopštenju iz parlamenta, Senić je istakao da sve parlamentarne stranke zastupaju proevropsku politiku, kao i da je Srbija u ovom momentu završila skrining i da se sada očekuje ocena Evropske komisije, a do kraja godine i otvaranje pregovora po pregovaračkim poglavljima.

On je zatražio podršku kolega iz francuskog Parlamenta u procesu odlučivanja o otvaranju pregovaračkih poglavlja za Srbiju, istakavši da podrška članstvu Srbije u EU u javnom mnjenju opada, imajući u vidu da se stalno stiče utisak da je Srbija na neki način uslovljavana.

Senić je precizirao da to nije pad podrške, već oscilacija uzrokovana odlaganjem otvaranja pregovora.

Kako je rekao, tu činjenicu koriste evroskeptici, kako bi građane ubedili da je put ka Evropskoj uniji na štetu Srbije.

Ono što je potrebno Srbiji jeste da se otvore pregovori i da se pošalje jasan signal da EU želi Srbiju u svom članstvu, jer svako uslovljavanje može izazvati političku nestabilnost ulaskom u parlament evroskeptičnih stranaka, tako da proevropski zakoni ne bi bili donošeni konsenzusom kao danas, istakao je Senić.

On je dodao i da 70 odsto građana Srbije podržava reformske procese u zemlji, a da se članovi Odbora trude da pristupanje EU poistovete sa procesom sprovođenja reformi i približe građanima benefite od članstva Srbije.

Kako je naveo, Odbor je, takođe, prihvatio politiku vlade da se mora raditi na iskrenom pomirenju naroda u regionu, o čemu svedoči i intenzivna regionalna saradnja sa ekvivalentnim odborima u parlamentima regiona.

Kuvrer je ocenila da Francuska razume specifičnost trenutka u postupku srpskog pridruživanja Evropskoj uniji, naglasivši da se slične teškoće tiču svih zemalja Unije, jer evroskeptici svuda postoje.

Ona je naglasila da je važno da Srbija održi ravnotežu u pogledu podrške građana reformama i članstvu u Evropskoj uniji i ponovila da Francuska podržava i smatra da Srbiji treba pružiti mogućnost za otvaranje pregovora te da će njena zemlja ponoviti svoj stav u Evropskoj uniji i pružiti podršku koju Srbija očekuje.

ÄŒlanica Odbora za evropske integracije Gordana ÄŒomić osvrnula se u razgovorima sa francuskim kolegama na pitanje migranata, istakavši da je Srbija svoje zakonodavstvo u toj oblasti harmonizovala, ali i da postoji briga vezana za komentare pojedinih zemalja članica EU po ovom pitanju.

''Srbija bi volela da čuje 'jači glas razuma' iz EU kada je u pitanju strategija o migrantima, veliki problem je pred zemljama EU, ali i tranzitnim zemljama, i Srbija može biti dobar partner EU, kada je u pitanju rešavanje ovog problema'', navela je ÄŒomić.

Kako je navedeno u saopštenju, u delegaciji Odbora za evropske integracije bili su pored Senića i ÄŒomić, bili i članovi odbora Dušica Stojković, Ljubiša Stojmirović i Dragan Polovina, a u delegaciji PGP Francuska-Srbija Nacionalne skupštine Republike Francuske, pored predsednice Karijon Kuvrer i potpredsednici PGP Žan Pjer Difo, Filip Menije i član PGP Mišel Voazan.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva