:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2017   12:05

0

263

Uskoro tender za MSK, u prva tri meseca 2018. i za RTB

Javni servis prenosi da ima zainteresovanih investitora za ta preduzeća i to najviše za privatizaciju kroz model strateškog partnerstava.

RTS navodi da MSK radi po tržišnim uslovima, a da poslovanje koči skupi gas koji im je osnovna sirovina, te da Vlada Srbije traži partnera za to preduzeće koji će moći da investira u nove tehnologije i dugoročno stabilizuje proizvodnju.

"Imali smo jedan javni poziv pre nekoliko meseci gde smo tražili pismo o zainteresovanosti potencijalnih investitora i dobili smo nekoliko značajnih, razgovarali smo sa njima. Očekujemo da ćemo već krajem ovog meseca imati gotov tekst javnog poziva i očekujemo vrlo oštu konkurenciju", kaže ministar privrede Goran Knežević.

Pisma zainteresovanosti za strateško partnerstvo u RTB-u do sada su stigla od devet velikih rudarskih korporacija iz Rusije, Kine, Amerike i Kanade.

Među njima je i "Ruska bakarna kompanija" koja je ove sedmice potvrdila svoje namere da investira u Bor.

U vlasništvu već ima dve topionice, pet rudnika i u Evropi 2019. otvoriće još jedan.

U Vladi Srbije kažu da interesovanje za Borski basen raste jer bolje posluje zahvaljujući reorganizaciji i većoj ceni bakra.

"Za nas je to dobro zato što nam treba dobra utakmica i treba nam jedan široki spektar ozbiljnih partnera koji imaju mogućnost da investiraju. Naša procena je da su minimalne investicije potrebne u RTB 'Bor' preko 500 miliona dolara", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Pored strateških u Vladi saopštavaju da ubrzano rešavaju i sudbinu ostalih preduzeća za privatizaciju. Pre tri godine, 2014. bilo je 560 takvih preduzeća, danas ih je 143, a do kraja godine računaju da će se taj broj smanjiti na 120 preduzeća.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva