:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

187

Uskoro razjašnjenja o Poglavlju 35 sa EU



"Tačno je da postoje nedoumice u vezi sa Poglavljem 35, odnosno za sprovodjenje Briselskog sporazuma, a za koje neke zemlje insistiraju da se prvo otvori. Nadam se da će nastavak dijaloga na visokom
političkom nivou biti prilika da se neke nedoumice otklone", rekla je Joksimović u intervjuu za EurAktiv.

Ona je rekla da očekuje da se ove godine otvore poglavlja 23 i 24, i dodala da su na prve verzije akcionih planova stigli pozitivni komentari, kao i da je za Poglavlje 23 poslat finalni nacrt akcionog plana u Brisel, dok će za Poglavlje 24 to biti uskoro učinjeno.

"Naravno, nadamo se i otvaranju Poglavlja 32 - finansijska kontrola, mi smo bili spremni u decembru prošle godine da ga otvorimo. Nije se to desilo, jer se insistiralo na otvaranju političkih poglavlja kao
prvih", kazala je ona.

Ona je rekla da bi odluka Srbije da ne uvede sankcije Rusiji mogla da oteža put ka EU, ali da bi takav zahtev Brisela bio nedosledan.

"Naš stav je jasan i više puta smo ga ponovili: poštujemo ukrajinski teritorijalni integritet, ali sankcije Ruskoj Federaciji nećemo uvoditi. Da li to može da oteža naš proces evropskih integracija? Naravno da može!", rekla je Joksimović.

"Medjutim, čak i ako zanemarimo i sve ekonomske i političke okolnosti zbog čega za nas to ne bi bilo dobro, malo je nedosledno tražiti da uvedemo sankcije jer Srbija nije otvorila još ni jedno pregovaračko poglavlje, a ne učestvuje ni u procesu odlučivanja o evropskim spoljnopolitičkim temama", kazala je ona.

Kao najveći izazov u prvih godinu dana od zvaničnog otvaranja pregovora izdvojila je sprovodjenje započetih reformi.

"Pregovori se ne vode da bismo obarali rekorde u brzini otvaranja poglavlja, već da bi otvaranje pojedinačnih poglavlja održalo dinamiku reformskog procesa, podstaklo njihovo dosledno i pravovremeno sprovodjenje i kako bi do članstva u EU Srbiju učinilo razvijenim društvom, bezbednim za svoje gradjane i predvidljivim za život", kazala je ona.

Dodala je da je za to vlastima potrebno razumevanje gradjana Srbije, ali i EU.

Na pitanje kako komentariše nedavne rezultate istraživanja koji su pokazali da gradjani imaju pozitivnije mišljenje o Rusiji nego o EU, ali da bi više voleli da im deca žive u EU nego u Rusiji, ona je kazala da je to posledica istorije srpsko-ruskih odnosa, ali i toga što je donedavno zalaganje za EU bilo "deklarativno".

"EU je korišćena kao ideološka potka za dobijanje izbora, ali najvažnije političke, ekonomske i institucionalne reforme nisu započete. Ova vlada je posvećena reformama koje imaju za cilj da
stvaranje moderne, funkcionalne, uredjene države, čime će biti ujedno potvrdjena i naša opredeljenost ka EU kao modelu kome gradjani Srbije teže", kazala je ona.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva