:

:

TV Most

clock

Mart 03, 2015   12:05

0

116

Uskoro odluka o produženju mandata misije OEBS-a

Srbija, kao predsedavajući OEBS-u, koordinira pregovore o produžetku mandata Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, i to ne za šest, kao što je dosad bila praksa, već za 12 meseci, izjavio je Dačić u intervju za dokumentarni film Finske televizije povodom 40. godišnjice potpisivanja Helsinškog finalnog akta.

Prema njegovim rečima, pregovori bi trebalo da budu završeni uskoro, a podrška koju Normandijska četvorka i EU pružaju radu Misije ukazuje na dragocenost njene uloge na terenu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je ukazao da je kriza u Ukrajini i oko nje pokazala da je OEBS najbolja platforma za prevazilaženje rastućih podela i nalaženje zajedničkih prihvatljivih rešenja.

"Upravo je raspoređivanje dve misije u Ukrajini, Specijalne posmatračke misije i Posmatračke misije na graničnim prelazima u Ruskoj Federaciji Gukovo i Donjeck, najvidljiviji primer OEBS-ove sposobnosti da kolektivno deluje u pravcu deeskalacije krize, čak i u vremenu dubokih podela", zaključio je predsedavajući OEBS-u.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva