:

:

TV Most

clock

Septembar 07, 2015   12:05

0

137

Uskoro istraga lokacije na koju je ukazao Albanac

"Dobili smo obećanje da će tada početi istraga i iskopavanje", rekao je novinarima ispred Specijalnog suda predsednik Udruženja kinnapovanih i ubijenih Simo Spasić nakon sastanka sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i njegovim saradnicima.

Prema njegovim rečima, porodice traže od tužilaštva da se pronađe lokacija i počinioci zločina kazne, a povodom informacija u medijima da jedan Albanac želi da pokaže lokaciju gde su sahranjeni posmrtni ostaci Srba, kao i saradnju sa Vladom Srbije i sprskim Tužilaštvom za ratne zločine.

"Imamo neko obećanje da je to lice provereno, da nije učestvovalo u zločinima i da nije pripadnik OVK", napomenuo je Spasić.

Prema tim informacijama, kako je rekao, taj Albanc je sakupljao kosti ubijenih na nekoj livadi i sahranio ih na mestu samo njemu poznatom.

"Tužilaštvo će verovtno ove, ili sledeće nedelje krenuti na tu lokaciju i početi istragu", rekao je Spasić napomninjući da Udruženje "veruje na reč tužilaštvu" iako, kako je naveo nije zadovoljan radom sprskog sudstva u slučaju "gnjilaske grupe", čiji su pripadnici pravosnažno oslobođni optužbi zbog nedostatka dokaza.

On je naveo da su predstavnici udruženja tražili da se hitno oformi specijalni sud i krenu suđenja i procesuiranje pripadnika i vođa OVK koji su odgovorni za zločine uključujući i Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja, Agima ÄŒekua i Fatmira Ljimaja po komandnoj odgovornosti.

Prema njegovim rečima, u tužilaštvu za raztne zločine kažu da je sve predato Specijalnom istražnom timu EU i da će rezultati njihovog rada biti vidljivi pred tim suduom.

Spasić je rekao da svi ignorišu srpske žrtve, navodeći da nijedan Albanac nije odgovarao za zločine i da je to za svaku osudu međuanrodne zajednice.

Verica Tomanović iz Udruženja rekla je da je razgovor sa tužiocima bio konstruktivan i da im je rečeno da će raditi intenzivno na procesuiranju mnogih slučajeva, ali i da će specijalni sud uraditi najveći deo posla.

"Srpske žrtve posle 16, 17 godina imaju pravo na pravdu i na procesuiranje onih koji su činili zločin", rekal je Tomanović i navela da pošteni Albanci koji žele istinu o svojim voljenima treba da im pomognu u rasvetljavanju sudbine više od 525 ljudi.

Tužilaštvo je saospstilo da je tužilac Vukčević upoznao predstavnike Udruženja sa aktivnostima koje preduzima Tužilaštvo povodom progona učinilaca krivičnih dela ratnih zločina.

Tokom sastanka bilo je reči o osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK, kao i o saradnji sa Specijalnim istražnim timom EU koji je prikupljao dokaze od porodica žrtava uz podršku Tužilaštva za ratne zločine.

Predstavnici Udruženja su upoznali tužioca Vukčevića sa aktivnostima u traganju za sudbinom oko 500 žrtava koja još nije razrešena.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva