:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2018   12:05

0

115

Uskoro dozvola za izvoz jaja i piletine u EU

Živinarski sektor je već godinama pod blokadom zbog neusaglašenih propisa o praćenju salmonele kod životinja. Kako "Politika" saznaje, u našoj zemlji odnedavno se primenjuje pravilnik koji reguliše ovu oblast i usaglašen je sa evropskim.
Sada je na potezu Evropska komisija koja treba da se izjasni da li ima primedbe na nove propise. Očekujemo da neće biti problema, i da ćemo uskoro dobiti mogućnost za izvoz pilećeg mesa i jaja u EU, rekao je Miroslav Blagojević, predsednik Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja pri Privrednoj komori Srbije.
 
Međutim, kako istiće, za nas je značajnije što bi najzad trebalo da nam bude odobren drumski transport mesa i jaja preko teritorija država EU.
 
To će nam otvoriti mogućnost za izvoz na lakše dostupna, treća tržišta kao što su: Moldavija, Ukrajina, države Bliskog istoka...
 
Blagojević je objasnio da su do sada živinari svoje proizvode ka daljim tržištima mogli da šalju samo avionom, što je bilo skupo i potpuno neisplativo sa potencijalne izvoznike.
 
Na evropskom tržištu konkurencija je velika, tako da bi smo na izvoz u EU mogli da računamo samo u slučaju da se tamo jave iznenadne nestašice, rekao je on.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva