TV Most - Uskoro dozvola za izvoz jaja i piletine u EU
Vesti
Uskoro dozvola za izvoz jaja i piletine u EU

09:37, 26.05.2018

|

Izvor: Tanjug, Politika

Srbija bi uskoro mogla da dobije "zeleno svetlo" za izvoz jaja i pilećeg mesa u Evropsku uniju, jer smo usvojili propise o praćenju salmonele kod životinja, što bi moglo da odblokira naš izvoz na evropsko tržište, piše Politika.

Živinarski sektor je već godinama pod blokadom zbog neusaglašenih propisa o praćenju salmonele kod životinja. Kako "Politika" saznaje, u našoj zemlji odnedavno se primenjuje pravilnik koji reguliše ovu oblast i usaglašen je sa evropskim.


Sada je na potezu Evropska komisija koja treba da se izjasni da li ima primedbe na nove propise. Očekujemo da neće biti problema, i da ćemo uskoro dobiti mogućnost za izvoz pilećeg mesa i jaja u EU, rekao je Miroslav Blagojević, predsednik Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja pri Privrednoj komori Srbije.


 


Međutim, kako istiće, za nas je značajnije što bi najzad trebalo da nam bude odobren drumski transport mesa i jaja preko teritorija država EU.


 


To će nam otvoriti mogućnost za izvoz na lakše dostupna, treća tržišta kao što su: Moldavija, Ukrajina, države Bliskog istoka...


 


Blagojević je objasnio da su do sada živinari svoje proizvode ka daljim tržištima mogli da šalju samo avionom, što je bilo skupo i potpuno neisplativo sa potencijalne izvoznike.


 


Na evropskom tržištu konkurencija je velika, tako da bi smo na izvoz u EU mogli da računamo samo u slučaju da se tamo jave iznenadne nestašice, rekao je on.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design