:

:

TV Most

clock

Oktobar 28, 2015   12:05

0

116

Uskladiti tehničke propise mogućnostima privrede

Pomoćnik ministra MUP-a i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić je kazao da, na primer, treba uskladiti podzakonske akte u oblasti zaštite od požara.

"Što više pravilnika usvojimo koji su primereni evropskim iskustvima biće lakše privredi i nama koji sprovodimo inspekcijski nadzor", rekao je Marić.

On je naglsio da su naši pravilnici uglavnom stari tridesetak godina, dok su se stvari u svetu i Evropi dosta promenile.

"Pravilnici su iz osamdesetih godina prošlog veka, a ovoj zemlji su potrebne investicije i ulaganje, strani kapital je naučio da radi po određenim pravilima koja važe u Evropi, a u nekim segmentima ne važe kod nas", naveo je Marić.

Šef Odseka za energetsku efikasnost i građevinske proizvode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jasminka Pavlović je izjavila da kada se izraduju novi pravilnici odnosno tehnički propisi u nekoj zemlji onda je normalno da se pre toga ispita tržište i prvireda - koje su mogućnosti privrede i kakva je usaglašenost.

Ona je poručila da je najvažnije da se prave propisi koji mogu da se ispune.

"Treba ih unaprediti, jer smo na putu ka EU, ali moramo da znamo koje su nam mogućnosti i da li imamo sredstava za to, kako tehnička i tehnološka tako i finansijska. Ne smemo praviti propise koji nisu sprovodivi u Srbiji", istakla je Pavlović.

Savetnik predsednika PKS Aca Popović je rekao da je reč o pravilnicima koji obuhvataju, na primer, protivpožarne normative u postojećim i budućim objektima, koji se odnose na ukupno investiranje, projektovanje, naknadne kontrole, praćenja, licenciranje i drugo.

"Ove norme i pravilnici mogu bitno da utiču na privredu i objekte i u praksi. Moramo da ukažemo na to da naši propisi nisu usklađivani iako se tehnologija menjala", upozorio je Popović.

Kako kaže, velike su promene u korišćenju industrijskih, poslovnih i stambenih objekata, dok mi tu funkcionišemo na osnovu zakona koji su čak i iz polovine prošlog veka.

On je kazao da naglas primena novih propisa može da izazove ozbiljne posledice i da zato moramo da nađemo modele i rokove koji će biti prilagođeni našim realnim mogućnostima, počev od akreditacionih tela, do licenciranja.

Skup su organizovali Ministarstvo građevinarstva, MUP, PKS, Inženjerska komora Srbije i Nacionalno udruženje zaštite od požara.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva