:

:

TV Most

Foto: ffs.rs

clock

Jul 12, 2015   12:05

0

158

Uručenjem nagrada završen 44. Sofest

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada sinoć je u Centru za kulturu u Sopotu završen Sofest koji od ove godine ima koncept festivala filmskih profesija, s tim da je svakog leta jedna profesija u fokusu, a ovoga puta to su bili kompozitori.

Žiri je ocenio da je "muzika komponovana za film "Branio sam Mladu Bosnu" primer kako se muzika kao veoma važan element i uspeli kontrapunkt uklapa u kompletan doživljaj filma".

Za dizajn zvuka nagrađeni su Aleksandar Perović i Milan Čekić za "Isceljenje", kako je obrazloženo, "za izuzetan film sa svedenim dijalogom i bogatom zvučnom slikom, majstorski dizajniranom od zvukova prirode".

Najbolji snimatelj je Damjan Radovanović - "Ničije dete", koji je nagrađen "za intimni i sveden pristup filmskoj fotografiji, u kom gledaoca uvlači direktno u srž priče".

Nagradu za montažu dobio je Andrija Zafranović - "Enklava" - "za odlično ispričanu priču koja nam na pravi način prikazuje vrlo složenu temu i ističe emociju aktera u prvi plan".

Za scenografiju je nagrađena Zorana Petrov - "Varvari" - "za promišljenu i preciznu scenografiju koja izuzetno tačno slika svet jedne generacije u unutrašnjosti Srbije u potrazi za izlazom".

Među kostimografima nagradu je dobila Vesna Teodosić - "Za kralja i otadžbinu" - "za raskošan kostim koji oživljava epohu", obrazložio je žiri.

Predsedavajući je bio kompozitor Zoran Hristić, a članovi reditelj Miloš Pušić, montažer Đorđe Marković i kostimograf Jelena Đorđević.

Laureti su dobili Plakete Sunce Sofesta i novčane nagrade.

Žiri publike dodelio je svoja priznanja - Statuete Sloboda. Nagradu za najbolji film dobila je istorijska drama "Branio sam Mladu Bosnu" reditelja i scenariste Srđana Koljevića, a glumačke nagrade Jelena Rakočević Cekić za glavni ženski lik u filmu "Otvoren kavez" i Nikola Rakočević za uloge u dva filma - "Branio sam Mladu Bosnu" i "Travelator".

U Centru za kulturu Sopot, pred svečano zatvaranje 44. Sofesta, gudački kvartet uz kontrabas i perkusije održao je mini koncert filmskih numera koje je komponovao Zoran Simjanović.

Festival je počeo 7. jula, a u konkurenciji je bilo 19 domaćih igranih filmova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva