:

:

TV Most

clock

Mart 08, 2015   12:05

0

254

Uručenje nagrada i ruski "Bataljon" na kraju festa

Pod sloganom "Tu smo - u sazvežđu pobednika" od 27. februara prikazano je 90 premijernih filmova u izboru umetničkog direktora Festa Jugoslava Pantelića i selektora Mladena Đorđevića.

U glavnom takmičarskom programu učestvovalo je 15 filmova iz Engleske, Mađarske, Turske, Italije, Jordana, Grčke, Rusije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Gruzije i Čilea.
"Beogradske pobednike" u više kategorija (pobeda u glavnoj donosi 10.000 evra) dodeliće žiri čija je predsednica Neda Arnerić, a članovi glumica Debora Kara Unger iz Kanade, reditelj Liu Jie iz Kine, reditelj Đuzepe Pičoni iz Italije, direktorka fotografije Elen Kuras iz SAD, kao i srpski reditelji Maja Miloš i Srđan Dragojević.

U nacionalnoj selekciji "Srpski film" bilo je 12 ostvarenja, koja se takođe nagrađuju u više kategorija (režija, scenario,
gluma...). Najbolji film će uz statuetu "Beogradski pobednik" dobiti 5.000 evra.

Predsednik žirija je književnik Miljenko Jergović iz Hrvatske, a članovi reditelji Predrag Antonijević i Oleg Novković iz Srbije,
producent Torsten Nojman iz Nemačke i glumica Anamaria Marinka iz Rumunije.

Treći takmičarski program "Granice", sa filmovima koji pomeraju granice u tematskom i stilskom smislu, prikazao je 12
naslova. Žiri u sastavu Đorđe Kadijević, Nikola Popović i Miroljub Stojanović dodeliće Plaketu za najbolji film, uz novčanu nagradu od 3.000 evra.

Pored toga, biće dodeljena tradicionalna nagrada "Nebojša Đukelić", ovoga puta za najbolji regionalni film, a odlukui donosi žiri kritike.

Posle dodele nagrada biće prikazan film "Bataljon" ruskog reditelja Dimitrija Meshijeva u programu "Panorama" i "Gospođica Džuli", u režiji slavne glumice Liv Ulman, van konkurencije.

Ni to nije kraj Festovih projekcija jer će sutra, u ponedeljak, u Sava centru biti održana revija pobednika, kao i reprizni izbor filmova u "Sinepleksu" na Ušću.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva