:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Septembar 21, 2018   19:28

0

265

Uručeni sertifikati prvim digitalnim konsultantima u Srbiji

Diplome su dobila 22 sertifikovana digitalna konsultanta koji će pomagati malim i srednjim preduzećima u digitalnoj transformaciji poslovanja, kroz unapređenje komunikacije s potencijalnim i sadašnjim kupcima, planiranje finansiranja, podizanje profitabilnosti i kvaliteta marketinških aktivnosti.

Uspostavljanjem baze sertifikovanih digitalnih konsultanata završena je prva faza projekta koji PKS realizuje u saradnji s Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (84, GIZ) i Austrijskom privrednom komorom (84, WKO).

Do 2. oktobra otvoren je poziv Centra za digitalnu transformaciju PKS kompanijama koje žele da im sertifikovani digitalni konsultanti pomognu.

Kompanije se mogu se prijaviti preko sajta www.cdt.pks.rs.

Takođe, 40 kompanija, odabranih na aktuelnom konkursu, dobiće besplatnu podršku konsultanata za izradu digitalne „mape puta“ – dokumenta koji definiše ključne oblasti i korake za digitalnu transformaciju u konkretnoj kompaniji, čija je svrha da se uz maksimum efikasnosti i minimum troškova uvođenjem digitalizacije unapredi poslovanje.

Savetnik predsednika PKS Mihailo Vesović rekao je novinarima da je to prvi put da se sertifikuju konstultanti na osnovu međunarodnih standarda, a nakon obuke koja je bila potpuno besplatna.

„Austrijski konsultanti su došli i proverili njihovo znanje i potvrdili da oni mogu da ponesu ovaj sertfikat. Time započinju pravu misiju, a to je digitalna tranformacija malih i srednjih preduzeća. Mi smo ovaj projekat razvili kao pilot (84, probni) da bi videli kakve su prepreke i šta je najpotrebnije kompanijama. Fokusiraćemo se na mala i srednja preduzeća, pošto su ona i najranjiviji deo privrede“, rekao je Vesović.

On je dodao da će konsultanti imati obavezu da s najmanje dve kompanije tokom dva meseca održe radionicu, na osnovu čega će moći da razviju digitalnu mapu puta.

One će dati odgovore na pitanja kada i kakve su nabavke određene opreme potrebne, kakva je dodatna edukacija zaposlenih potrebna da mogu da koriste moderne alate, a sve sa ciljem da se digitalnoj transformaciji priđe na stateški način.

Konsultanti su se javili na javni poziv koji je trajao preko leta i komisija je odabrala 22 kandidata s najvećim iskustvom u toj oblasti.

Vesović navodi da su u zavisnosti od profila i znanja dobijaju dve vrste sertifikata – opšti i specifični, što zavisi od toga da li se radi o poslovnim modelima ili e trgovini i e marketingu i slično.

Kompanije koje se trenutno prijavljuju na javni poziv će moći da izaberu ko im odgovara od prvih 22 konstultanata, od kojih će dobiti besplatno mape puta i određenu strategiju.

„Ovaj projekat će se nastaviti sledeće godine i želimo da to proširimo na mnogo veći broj MSP i da pređemo na drugu fazu, a to je podrška kompanijama u implementaciji tehnologija“, dodao je Vesović.

Projekt menadžer Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (84, GIZ) Tomislav Knežević je rekao da podržavaju PKS u njenim nastojanjima da učine sektor MSP što konkuirentnijim na međunarodnom tržištu.

„Jedan od globalnih izazova je svakako digitalizacija, to je razloga što smo mi vrlo zadovoljni što je osnovan Centar za digitalizaciju u PKS. Mi nameravamo da podržimo i finansijski savetodavno i prvo pilot savetovanje u kompanijama“.

Predsedavajući sertifikacione komisije iz Austrijske privredne komore Kristijan Rup je rekao Tanjugu da su partneri PKS u tom projektu, jer smatraju da u današnje vreme nema života ni rada bez digitalizacije.

„Mislim da svi treba da nađu pravo mesto u tom procesu. Digitalizacija je proces, a posebno kada je reč o MSP – to je putovanje, a ne destinacija i zato su nam potrebni vodiči odnosno konsultanti. Kako bi MSP našle pravi put da se implementira digitalizacija, na primer e-upravljanje, e-biznis, e-potpis, e-bankarstvo i slično“, rekao je Rup.

Konsultantkinja koja je danas dobila sertifikat, Tijana Sekulić iz Beograda, rekla je Tanjugu da će pomagati firmama da uvedu promene u svoje poslovanje.

„O digitalnoj transformaciji se mnogo priča i ima izvesnih strahova. Uglavnom se misli velikim tehnologijama, kao što je robotika, inteligentni sistemi i drugo“.

Sekulićeva je rekla da je reč o neopravdanom strahu da će ljudi ostati bez posla i da je u pitanju drugačiji koncept i vizija, kao i da je firmama potrebna izvesna strategija kako da se transformišu i koje tehnologije i kako da primene.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva