:

:

TV Most

clock

Decembar 22, 2017   12:05

0

207

Uručeni "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga"


Predsednik Zadužbine "Petar Kočić" Nikola Vukolić podsetio je da se "Pero" dodeljuje četiri puita godišnje, ovog puta je to zimska nagrada, a priznanje je Grigoriju uručio Vladimir Pištalo, dok je "Kočićevu knjigu" uručila glumica i književnica Eva Ras.




 

Vukolić je pohvalio stil vladike Grigorija i naveo da "vladika danas predstavlja jedno od značajnih imena našeg književnog prostora, čije je književno stvaralaštvo jedan veliki duhovni svetionik mudrosti u najboljoj tradiciji pripovedača kao što su Petar Kočić, Ivo Andrić, Medda Selimovic i drugi".


Žiri koji je odlučivao o nagradama činili su, osim Vukolića, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, a na ceremoniji uručenja danas u Kolarčevoj zadužbini, Jergović je konstatovao da je vladika počeo da piše prozu pre nego je stekao visok crkveni položaj, dok je Vesković izrazio nadu da će vladika nastaviti da piše prozu, jer je, kako kaže, piše ozbiljno ali razumljivo za svakoga.



"Jednostavnost pripovedanja skriva dobru književnost", uveren je Vesković.



Vladika je zahvalio na priznanjima a posebno je, kako je rekao, ponosan što nose "ime o pečat jednog od najglasovitijih i najznačajnijih pisaca srpskog jezika koji je ponikao na tlu Bosne i Hercegovine, plemenite ali i stradalne zemlje".




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva