:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 20, 2018   12:42

0

140

Uručeni ključevi 40 stanova za izbegle


Ivica Dačić je podsetio da je kamen temeljac za izgradnju tih 40 stanova postavljen 17. marta prošle godine.



"Ovaj trijumf u građevinskom i urbanističkom smislu će omogućiti i nastavak gradnje ljudskih života na potpuno zdravim temeljima. Želim da ukažem da ovih 40 stanova predstavlja prve završene stambene jedinice iz Potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa, i upravo zato sam ponosan na ovaj naš današnji uspeh", naveo je Dačić.



I ne samo to, istakao je Dačić, i dodao da će ovi stanovi biti dati na korišćenje socijalno najugroženijem delu stanovništva, izbeglim sunarodnicima koji se suočavaju sa posebnim problemima i najtežim životnim izazovima.



Podsetio je da je izgradnja tih 40 stanova finansirana delom iz Fonda Regionalnog stambenog programa, u iznosu od 680 hiljada evra, a u velikom delu i iz, kako je rekao, velikodušnog doprinosa grada Sremske Mitrovice, kojem je Dačić izrazio posebnu zahvalnost.



Opština je, kazao je ministar, obezbedila zemljište za gradnju stanova i svu pripadajuću infrastrukturu, ukupne vrednosti od oko 14,5 miliona dinara.



Podsetio je i da Potprojekt 2, čija realizacija je u toku, podrazumeva izgradnju 200 stanova u devet gradova.



"Ostali tipovi stambenih rešenja iz ovog potprojekta, koji je vredan nešto više od 13 miliona evra, skoro su u celosti realizovani - otkupljeno je 250 seoskih kuća u 20 jedinica lokalne samouprave, izgrađeno je 120 montažnih kuća u 28 jedinica lokalne samouprave i devet beogradskih opština, i isporučen najveći deo od 330 paketa građevinskog materijala", rekao je Dačić.



Govoreći o posvećenosti Srbije rešavanju izbegličkog pitanja, Dačić je rekao da je to pre svega jedan dugotrajan, mukotrpan i kompleksan proces.



Ali ne i, kako je istakao, nemoguć, i u prilog naveo danas podeljene ključeve 40 stanova u Sremskoj Mitrovici.



"Vlada Srbije ulaže značajna sredstva i napore kako bi pomogla svim raseljenim licima. To je složen zadatak, jer u Republici Srbiji boravi, osim izbeglica iz bivše SFRJ, preko 200 hiljada interno raseljenih sa Kosova i Metohije", ukazao je Dačić.



Istakao je da ne treba zaboaviti da obezbeđivanje stambenih rešenja nije samo po sebi dovoljno, cilj je da se obezbedi održivost Programa.



"Tu pre svega mislim na socijalne i ekonomske uslove za održivi povratak ili integraciju izbeglica u društvo i zato smatram veoma važnim da sve države učesnice Programa u potpunosti sprovode Sarajevski proces. Uspešna implementacija Programa i dobra saradnja zemalja u regionu još više daju na značaju Regionalnom stambenom programu. On prevazilazi državne granice i pokazuje da se saradnjom i zajedničkim trudom, ukoliko postoji volja, mogu naći održiva i trajna rešenja za potrebe izbeglih", kazao je Dačić.



Zahvalio se svima koji su, kako je rekao, prepoznali značaj Programa i doprineli njegovom razvoju i napretku, posebno istakavši značaj podrške Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice i OEBS-a, Razvojne banke Saveta Evrope u upravljanju poverilačkim fondom.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva