:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2015   12:05

0

276

Uručene tradicionalne Vukove nagrade

Nagrade su uručene poznatom violinisti i osnivaču Centra lepih umetnosti Guarnerius maestru Jovanu Kolundžiji, književnicima Srboljubu Ignjatoviću i Draganu Staniću, etnologu i istraživaču Bosiljki Rosić, reditelju Slavenku Saletoviću, etnomuzikologu Niceu Fracileu, izdavaču Žarku Čigoji, kao i narodnom guslaru Bošku Vujačiću i osnovnoj školi "Kralj Milutin" iz Gračanice.

U ime svih dobitnika na priznanju se zahvalio knjniževnik Dragan Stanić koji je i direktor Matice srpske.

"Ono što smo činili i činićemo predstavlja naš sitan doprinos veličini srpskog jezika, književnosti, umetnosti, nauke i kulutre u najvišem smislu. Sa našim sitnim doprinosima valja nam izaći pred Vuka Karadzića", kazao je Stanić.

On je svoj govor posvetio upravo Vuku Stefanoviću Karadziću, reformatoru srpskog jezika, po kome je nazvano prestižno priznanje.

Na svečanosti su dodeljene i Izuzetne Vukove nagrade, koje su uručene arhitekti Mihajlu Mitroviću, filologu Darku Tanaskoviću i kompaniji "Mona".

Vukova nagrada za pojedince sastoji se od diplome (rad slikara Radomira Stevića Rasa) i plakete sa likom Vuka Stefanovića Karadžića (rad vajara Nebojše Mitrića).

Ove godine izostao je novčani deo nagrade, ali je dobitnicma dodeljen komplet knjiga "Srbija od 1914-1918".

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva