:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2018   12:05

0

244

Uručena nagrada "Jovan Ćirilov" Papajoanu


Nagradu "Jovan Čirilov" dodeljuje Beogradski festival igre. Brnabić je čestitala BFI važan jubilej, 15 godina uspešnog rada.




"Za to vreme BFI je izrastao u jedan od kulturnih kultnih brendova Beograda i Srbije i bez sumnje postao jedan od najvažnijih evropskih festivala umetničke igre. Zahvaljujući Aji Jung i festivalu i svima koji ga podržavaju, Beograd je postao prestonica umetničke igre", kazala je Brnabić.


Ona je istakla da joj je posebno drago što se predstave u okviru festivala igraju i u Novom Sadu što je, kako kaže, važan doprinos decentralizaciji kulture.



"Zahvaljujem se i Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru i BFI što se svakodnevno trude da doprinesu decentralizaciji kulture i tako doprinesu ravnomernijem regionalnom razvoju Srbije. Prošle godine realizovan je uz pomoć naših prijatelja iz Švajcarske "Karavan igre" tokom kojih su vrhunske predstave i različiti sadržaji bili predstavljeni u 15 gradova širom Srbije", kazala je Brnabić.



Premijerka je istakla da nema održivog razvoja bez kulture i bez negovanja i podrške kreativnosti, individualnosti i obrazovanju.



"Kultura i kreativne industrije imaju ogroman potencijal za ekonomski razvoj, devizni priliv, zapošljavanje, rebrendiranje Srbije, razvoj turizma i kulturnu diplomatiju. Oni su posebno važni za promociju Srbije u svetu i predstavljanje jedne nove drugačije Srbije. To će biti tema konferencije o kreativnim industrijama koja se sutra održava u Beogradu i koja će okupiti naše najveće stručnjake", kazala je Brnabić.



Dimitris Papajoanu je naglasio da je počastvovan jer mu je uručeno vredno priznanje.



Aja Jung osnivač BFI kazala je da je Jovan Ćirilov bio strog kritičar i prijatelj.



"Na kraju svake predstave prvo bih pogledala u Jovana i iz njegovog miga ili diskretnog znaka znala sam da li smo nešto pomerili za korak dalje. Taj mali korak unapred Jovan bi običnom svetu prevodio u spektakularno ili genijalno bez mnogo želje da sluša tuđa nagađanja ili impresije, jer je toliko toga znao o svetskom teatru", kazala je Jung.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva