:

:

TV Most

clock

Februar 10, 2018   12:05

0

251

Uredba za veću konkurentnost Srbije kao lokacije za snimanje

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, usvajanjem uredbe značajno je povećana konkurentnost Srbije kao lokacije za snimanje. Pored toga, dodaje se, za ovu godinu dupliran je i budžet za ovaj program sa ranijih 400 na 800 miliona dinara.
"Upravo zahvaljujući efektima ovog programa u protekle dve godine, podržavali smo predlog Ministarstva privrede i same industrije za dodatnim povećanjem podsticaja, kao i povećanjem budžeta programa", istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.
Dodala je da privlačenje kvalitetnih filmova, serija, visokobudžetnih reklama, vizuelnih efekata, animacije i brojnih digitalnih formi upošljava velikih broj građana Srbije i promoviše našu zemlju u svetu.
"Sada imamo zadatak da pronađemo investitore za dodatna TV i filmska studija kao i da obučimo veći broj filmskih radnika na čemu već radimo sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a obuke će početi u toku ove godine", rekla je Brnabićeva.
Program podsticaja podrazumeva povraćaj procenta uloženih sredstava domaćeg ili stranog investitora u proizvodnju audio-vizuelnog dela u Srbiji i to tek nakon što se investicija u potpunosti realizuje i potvrdi nezavisnom revizijom, a odnosi se isključivo na kvalifikovane troškove, to jest plaćanja koja se vrše domaćim pravnim i fizičkim licima, navodi se u saopštenju.
Za prve dve godine postojanja programa, podržana je proizvodnja 37 domaćih i međunarodnih audio-vizuelnih projekata, što je Srbiji donelo više od 30 miliona evra investicija, ističe se u saopštenju.
U toku je, kako se navodi, realizacija još oko 20 projekata, a očekuje se da će, uz dodatni podsticaj od 25 odsto godišnje moći da se ostvari znatno više investicija.
Kako se dodaje, srpski program podsticaja, koji već dve godine sprovodi Ministarstvo privrede, a administrira Filmski centar Srbije, jedinstven je u svetu, posebno u Evropi, jer obuhvata i produkciju TV reklama, vizuelnih efekata, svakog oblika digitalnog audio-vizuelnog sadržaja, uključujući i nove formate poput virtuelne i proširene realnosti (84, VR i AR-a).
Organizacija "Film in Serbia" već gotovo deset godina radi na međunarodnoj promociji Srbije kao lokacije za snimanje projekata i daje značajan doprinos da program podsticaja privuče veliki broj stranih produkcija i pomogne rast privrede naše zemlje.
U toku ove godine, Filmski centar Srbije i "Film in Serbia" zajedno će promovisati novi, unapređeni program na svim najvažnijim svetskim festivalima, najavljuje se u saopštenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva