:

:

TV Most

clock

April 01, 2016   12:05

0

116

Uprkos apelu UN Grčka se sprema za deportaciju migranata

Poslanici u Atini danas su, po skraćenom postupku, podržali nacrt zakona koji omogućava da deportacija počne u ponedeljak.

Nekoliko grckih zvaničnika koji su upućeni u plan, rekli su za AP da će deportacija početi sa ostrva Lezbos, a da će prvi deportovani biti migranti iz Avganistana, Pakistana i drugih zemalja čije zahteve za azil smatraju neprihvatljivim.

Ujedinjene Nacije zatražile su danas garancije za bezbednost pre vraćanja izbeglica u Tursku, u skladu dogovorom Turske i EU, uz upozorenje da se uslovi za migrante u Grčkoj pogoršavaju.

"Ovaj poziv je posledica ozbiljnih propusta Turske i Grčke", izjavila je portparol UN-a i komesar za izbeglice pri UNĆR-u Melisa Fleming na konferenciji za novinare u ženevi .

Fleming je na konferenciji upozorila da su "uslovi na ostrvima Lezbos i Samos kritični podsetivši da je tamo u sinoćnim neredima izbodeno troje ljudi i da se situacija u lukama Pirej i Eidomeni pogoršava", prenosi Rojters.

Amnesti Internešnel je danas takođe optužio Tursku da je od januara nasilno vratila stotine sirijskih izbeglica nazad u Siriju.

Amnesti ovaj čin ocenjuje kao "fatalno kršenje" sporazuma Turske i EU, preneo je Rojters.

Istražitelji ove organizacvije tvrde da su na tursko-sirijskoj granici primetili da svaki dan iz Turske bude izbačeno oko 100 Sirijaca.

Advokatatska kancelarija Amnesti Internešnala je zabrinuta za prava azilanata i postavlja pitanje da li je Turska bezbedna zemlja za njih.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva