:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2018   12:05

0

224

Uoči Vučićeve posete Hrvatskoj


Milan Vrga, načelnik opštine Vrginmost, kaže da je poseta predsednika Srbije toj opštini veliki događaj za njihov kraj, i da Aleksandar Vučić donosi poruku pomirenja.


Vrga takođe veruje da će poseta srpskog predsednika proteći mirno i da neće biti nikakvih incidenata, jer, kaže, nema potrebe za tim. 


"Samim tim što predsednik Vučić dolazi, mislim da donosi poruku pomirenja u Hrvatsku", rekao je Vrga za Tanjug.


Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj je značajan iskorak u odnosima dve zemlje i govori o spremnosti obe strane da odnose pomere sa mrtve tacke, ocenjuje bivši ambasador Srbije u Zagrebu Milan Simurdić. 


"Srbija i Hrvatska mogu mnogo više da postignu i bilateralno, ali i za svoje građane, ako sarađuju i rešavaju otvorena pitanja iz prošlosti, ali i ona koja će neizbežno doneti budućnost. Izostanak redovnog dijaloga ide na ruku samo onima koji su protiv mira i stabilnosti, koji su zarobljenici prošlosti", rekao je Simurdić.


Prema njegovim rečima, dijalog među susedima je neophodnost i zajednički interes, a to se naročito odnosi, kako je ocenio, na susede poput Srbije i Hrvatske, koji su "po prvi put u istoriji stupili u klasicne, međudržavne odnose pre dve decenije", nakon raspada zajedničke države. 


Istoričar Ljubodrag Dimić izjavio je da atmosfera u Hrvatskoj pred posetu predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu ne govori o Srbiji, njenom predsedniku i srpskom narodu, već o patološkim stanjima političke svesti u samoj Hrvatskoj.


Dimić istovremeno ukazuje u razgovoru za Tanjug da odgovor predsednika Vučića da prihvati poziv vidi kao državnički postupak, na tragu tradicije uspešne politike u Evropi, koja podrazumeva biti tamo gde se dešava nešto što se tiče tvojih interesa ili interesa tvoga naroda.


Prema njegovim rečima, patološko stanje u političkom životu Hrvatske potiče od tendencije izgrađivanja vlastitih političkih pozicija na tome što će se antisrpstvo forsirati u političkom životu i što će Srbija biti permanentno predstavljena kao neprijatelj i kao neko ko ugrožava hrvatski narod, hrvatsku državu, hrvatske tradicije.


Analitičar Dušan Proroković izjavio je da se očekuje da prilikom posete Zagrebu predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvori pitanje granica, koje se, prema njegovim rečima, u Hrvatskoj već dugo zloupotrebljava u njihovoj unutrašnjoj politici. 


"Hrvatska nije rešila granična pitanja ni sa Slovenijom, sa kojom je u EU, kao ni sa BiH, sa kojom je u pojedinim trenucima imala bolje odnose nego sa Srbijom", ukazao je Proroković za Tanjug i dodao da sumnja da će se rešenje o razgraničenju na Dunavu naći u narednim godinama. 


Komentarišući atmosferu u Hrvatskoj uoči posete predsednika Srbije, Proroković je istakao da je ona gledano sa srpske strane "rđava" i dodao da se to može povezati sa procesima koji su opterećujući za hrvatsko javno mnjenje, a koji su delimično indukovani neregulisanim odnosima sa susednim državama. 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva