:

:

TV Most

Foto: tvmost.info

clock

Mart 14, 2018   16:36

0

227

Unutrašnji dijalog o KiM u Kosovskoj Mitrovici


Predstavnici nevladinih organizacija upoznali su  zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušana Kozareva i  direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarka Stepanovića sa najvećim problemima srpskog stanovništva na području Kosova i Metohije.



Bojazan od smanjenja broja Srba na Kosovu i Metohiji – najjači je strah predstavnika civilog sektora na Kosovu i Metohiji.



Pored toga, dosta reči je bilo o problemima  sa pribavljanjem ličnih dokumenata i putnih isprava, zapošljavanju mladih, zdravstvenom i prosvetnom sistemu, pravosuđu i mnogim drugim temama.



Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev rekao je u obraćanju novinarima nakon Okruglog stola da je pohvalno što je nevladin sektor na Kosovu i Metohiji na izuzetnom nivou a da su teme o kojima su njegovi predstavnici danas govorili, gotovo iste kao i na prethodnom Okruglom stolu održanom na Medicinskom fakultetu.



„Pre svega  to je osvrt na značaj obrazovanja i podrške obrazovanju  i zdravstvu. U tom smislu, ja mogu da ponovim potvrdu jasno i nedvosmisleno,  da i zdravstvo i obrazovanje ostaju prisutni na ovom prostoru u sadašnjem  kapacitetu” rekao je Kozarev.



On je izrazio zadovoljstvo što civilno društvo temi Zajednice srpskih opština pristupa veoma racionalno.



“Pokrenula su se i neka pitanja u vezi sa perspektivom Zajednice srpskih opština. Drago mi  je da ovde okupljeni vide to logično i onako kako je to jedino moguće – da ono što je dogovoreno u Briselu, treba da bude i primenjeno u praksi i da je to neophodno da bi ljudi imali bolju perspektivu i veće poverenje u budućnost“ istakao je Kozarev.



On je izrazio zadovoljstvo što su pokrenute i neke praktične teme, poput zaštite životne sredine, energetske bezbednosti, ulaganja u infrastrukturu – narčito sportsku.



Direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović kaže da je današnja diskusija veoma korisna za celokupan proces Unutrašnjeg dijaloga i da nakon nje, sa svoje pozicije, on sad mnogo bolje razume probleme sa kojima se civilno društvo na Kosovu i Metohiji suočava.



“Ja bih,od današnjih tema  spomenuo i potrebu za zapošljavanjem mladih u privatnom sektoru i razvoj tog sektora kao i sektora informacionih tehnologija. Naša Kancelarija će, nevezano za Unutrašnji dijalog nastaviti saradnju sa organizacijama koje su danas ovde bile prisutne”, rekao je Stepanović.



 “Drago mi je das am čuo da i predstavnici civilnog društva i gospodin Selaković koji je o tome govorio nedavno u Mitrovici, takođe se slažu sa tim mišljenjem i mislim da je važno da razgovaramo iskreno oko tih i takvih pitanja, ne na način da govorimo ono šta će biti popularno, možda, već na način koji će nama dati ono što je naš krajnji cilj a to je da Srba na ovim prostorima u budućnosti bude više nego što nas danas ima”, rekao je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.



Gradonačelnik Opštine Sverna MItrovica Goran Rakić istakao je važnost delovanja civilnog sektora na području Kosova i Metohije i najavio da će podržati inicijativu  njegovih predstavnika da se sastaju sa predstavnicima lokalne samouprave bar jednom kvartalno.



“Ono što smo svi danas mogli čuti i videti to je konstatacija da je civilni sektor nezaobilazan faktor u našem društvu i da ti podaci,  koje svaka druga nevladina organizacija ima, svakako će pomoći koliko sutra na određenim mestima, sa te političke strane delujemo jače i bolje i argumentovano i da se izborimo za prava Srba koja su ugrožena u svim sverama”, rekao je gradonačelnik Opštine Sverna MItrovica Goran Rakić



U diskusiji je učestvovalo oko 25 nevladinih organizacije sa područja celog Kosova i Metohije.



Okrugli sto je organizovala je Radna grupa Vlade Srbije za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji,



Ovo je drugi okrugli sto koji se u ovom kontekstu organiyuje u Kosovskoj MItrovici. Prvi je održan 8. marta u saradnji sa Univerzitetom u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva