:

:

TV Most

clock

April 21, 2017   12:05

0

114

UNS: U nedelju 18 godina od stradanja radnika RTS-a

UNS je konstatovao je da je bombardovanjem RTS-a 1999. godine ustanovljena praksa upotrebe vojne sile protiv medija u međunarodnim sukobima, uprkos tome što su oni civilni objekti i ne smeju biti vojni cilj.

Prema navodima Udruženja novinara Srbije za taj zločin je do sada "jedino odgovarao tadašnji direktor Radio-televizije Srbije Dragoljub Milanović, koji je izdržao kaznu zatvora od deset godina jer nije preduzeo mere da se zaposleni RTS-a zaštite i evakuišu nakon pretnji da će zgrada biti bombardovana".

UNS ističe da su sve značajne globalne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da "Amnesti internešnel" napad na zgradu Radio-televizije Srbije kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika smatra ratnim zločinom.

Podseća da je Evropska federacija novinara (EFJ) na Skupštini u Beogradu 2011. godine pozvala članice da se pridruže UNS-u i SINOS-u prilikom obeležavanja 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika koji su poginuli u NATO bombardovanju RTS-a.

U saopštenju se dodaje da je Udruženje novinara Srbije podržalo inicijativu da se od Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) iz Njujorka zatraži da na svoju listu ubijenih novinara i medijskih radnika uvrsti i 16 radnika RTS-a, ali CPJ to još nije uradio.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva