:

:

TV Most

clock

Avgust 03, 2017   12:05

0

151

UNS otkrio još jedno ubistvo novinara na Kosovu 1999. godine

Ime Krista Gegaja novo je u UNS-ovom Dosijeu o ubijenim i nestalim novinarima, koji za područje Kosova u periodu od 1998. do 2005. godine sada ima evidentiranih 14 ubijenih i kidnapovanih novinara i medijskih radnika, navedeno je u saopštenju UNS-a.

Ni za jedan od tih slučajeva odgovorni nisu procesuirani.

Krist Gegaj je bio komentator i urednik u programu na albanskom jeziku RTV Priština.

Prema informacijama do kojih je došao UNS, Krist Gegaj je nestao 12. septembra 1999. godine, tri meseca nakon dolaska međunarodnih snaga na Kosovo.

Tog dana, oko 7 sati izveo je stoku na imanje, na 200 metara od kuće. Od tada više nije viđen živ. Porodica i prijatelji tražili su ga satima, a oko 22 sata nestanak su prijavili na najbližem kontrolnom punktu Kfora.

Gegajevo telo je pronađeno 13. septembra 1999. godine u obližnjoj reci.

Kada je UNS ponovo u centar pažnje vratio pitanje nerasvetljenih zločina nad kolegama i od međunarodnih organizacija i kosovskih institucija tražio podatke o istragama, misija OEBS-a je početkom ove godine na listu ubijenih novinara dodala ime Afrima Malićija.

Malići je bio novinar lista Bujku. Ubijen je 2. decembra 1998. godine u Prištini, u naselju Sunčev breg.

Afrim Malići, Hizri Tala i Ilir Durmiši na Kosovu su proglašeni narodnim mučenicima i tri ulice nose njihova imena, dok ja ime Krista Gegaja u potpunosti zaboravljeno, navodi UNS.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva