:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2018   13:25

0

176

UNICEF: Srbija daje prednost podršci porodicama


Ona je, na početku konferencije "Jačanje porodice - pogled na mogućnosti", koja je održana u Palati Srbije, apelovala na Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da uloži dodatne napore "da se uspostavi sistem koji je efikasan u identifikovanju porodica koje se suočavaju sa problemima i da usluge budu dostupne u celoj zemlji".




Konferenciju su organizovali Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) u saradnji sa Republičkim zavodom za socijalnu zaštitu, uz podršku UNICEF-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


Državni sekretar Nenad Nerić je tom prilikom istakao da je zaštita deteta i njegovih najboljih interesa, a time i njegove porodice, jedan od osnovnih zadataka sistema socijalne zaštite.



On je naglasio da je sistem socijalne zaštite insistirao na pomeranju fokusa sa restriktivnih mera ka merama podrške biološkoj porodici kao i da je važno staviti što veći fokus na brži povratak dece koja su izmeštena u svoje biološke porodice.



Direktor MODS-a, Saša Stefanović, podsetio je na to da se od 2009. godine do danas od ukupnog broja dece u ustanovama koja su prekinula smeštaj samo 23 odsto dece vratilo svojim biološkim porodicama.



Zbog toga je neophodno kao prioritet postaviti i povratak dece koja su izmeštena iz porodica u svoje biološke porodice jednako kao i sprečavanje izmeštanja deteta iz porodice, kada je to u najboljem interesu deteta.



Učesnici skupa su dobili i primerak publikacije UNICEF-a "Jačanje porodica iz osetljivih grupa - pogled na mogućnosti" koja sadrži primere usluga i programa podrške porodicama.



Konferencija je bila posvećena pitanjima razvoja usluga i programa koji će omogućiti stalnu, pravovremenu i odgovarajuću podršku porodici sa decom, kako bi se sprečilo izdvajanje dece iz porodica, odnosno, omogućio povratak dece u primarnu porodicu, ukoliko je do razdvajanja došlo.



Razmotrene su brojne mogućnosti i resursi koji već postoje kako u javnom tako i u civilnom sektoru a potrebno ih je staviti i u funkciju jačanja porodice i podrške ostanku deteta u porodici, navodi se u saopštenju.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva