:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2015   12:05

0

198

UNHCR Srbija povećava pomoć Srbiji

Do kraja oktobra Agencija za izbeglice UN isporučila je humanitarnu pomoć u vrednosti od 2,4 miliona američkih dolara čija će vrednost, uz povećane isporuke tokom zime, dostići 8,7 miliona američkih dolara ili blizu jedne milijarde dinara do kraja 2015. godine.

To je posebno važno s obzirom na porast broja izbeglica koje Srbija prima - od 364.000 tražilaca azila koji su ove godine evidentirani u Srbiji, približno polovina - 180.000 lica, je izrazila nameru da traži azil samo tokom oktobra meseca, navedeno je u saopštenju.

Zahvaljujući pomoći u kompjuterima i opremi za uzimanje otisaka prstiju koje je kupila Agencija za izbeglice UN-a, vlada Srbije uspela je da poveća kapacitete za evidentiranje tražilaca azila sa manje od 1.000 na više od 8.000 osoba dnevno.

Time je značajno smanjeno vreme njihovog čekanja na evidentiranje i ubrzan njihov protok.

“Kad god je to moguće, kupujemo humanitarnu pomoć na lokalnom tržištu, jer je to obično najbrži i najekonomičniji način obezbeđivanja pomoći izbeglicama. Istovremeno, na taj način se odužujemo privredi Srbije i njenim ljudima za gostoljubivost kojom su dočekali izbeglice i za to što su granice ostavili otvorene” rekao je šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder.

Agencija za izbeglice UN-a pomaže vladi Srbije direktno ili preko partnera, u obezbeđenju opreme namenjene državnim organima, izvođenju građevinskih radova, pružanju medicinske i pravne pomoći, hrane i vode.

Uz to, UNHCR je obezbedio cirade, velike šatore, šatore, prostirke, vreće za spavanje, sredstva za higijenu, zimsku odeću i obuću, opremu za bebe, grejalice, džepne lampe, generatore, ćebad i invalidska kolica za izbeglice.

Izbeglicama je dosada, između ostalog, podeljeno i 43.000 ćebadi i 22.000 kabanica.

“Za vreme velikih kiša sredinom oktobra pokupovali smo skoro sve zalihe kabanica na srpskom tržištu” rekao je Šoder, “a sada kupujemo zimsku odeću, pre svega u Srbiji”.

UNHCR Srbija se zahvalila na donacijama od naroda Japana, Odeljenja Evropske komisije za humanitarnu pomoć I civilnu zaštitu (ECHO), vlada Švajcarske i Kanade, kao i privatnim donatorima iz Australije.

UNHCR sada apeluje na donatore da izdvoje blizu 100 miliona dolara za region, od čega je 25 odsto sredstava namenjeno Srbiji.

“UNHCR je zadovoljan što može da obezbedi ovu dodatnu pomoć vladi i narodu Srbije, ne smanjujući pri tom nijedan važan tekući projekat pomoći integracije raseljenog stanovništva iz regiona koje je u Srbiji našlo utočište tokom 1990tih” zaključio je Šoder, navedneo je u saopštenju UNHCR Srbija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva