:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2018   12:05

0

190

Uneskova preporuka za pre/oblikovanje kulturne politike


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je reč o globalnom izveštaju Uneska koji predstavlja jedan od alata za implementaciju Konvencije o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza koju je Generalna konferencija Uneska usvojila 2005, a Srbija joj pristupila 2009.




Vukosavljević je rekao da izveštaj obuhvata 146 zemalja širom sveta analizirajući promene i napredak u kulturnim politikama širom sveta, a novi i relativno novi pristupi strateškim pitanjima su definisani u oblastima slobode umetničkog stvaralaštva, kreativnosti umetnika, rodnih politika, javnih medijskih servisa, digitalne kreativnosti kroz akcenat na uključivanje civilnog društva u procese u oblasti kulture.


Kultura se u tom izveštaju pominje kao jedan od efikasnih elemenata privrednog napretka i održivog razvoja, primetio je ministar, dodavši da knjiga pruža širok i veoma sveobuhvatan uvid u to kakvi se pravci pojavljuju u kulturnim politikama različitih zemalja.



"Srbija u Nacrtu Strategije kulturnog razvoja, koja bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima Narodne skupštine, sadrži elemente iz izveštaja Uneska i ulazi u glavne tokove formatiranja kulturnih politika za budućnost", naglasio je Vukosavljević i podvukao da se mora ići osetljivom stazom između globalizacije koja može kulture da pretvori u amalgam bez specifičnosti i kulturnog etnocentrizma kao prenaglašenog odgovora na prethodni proces.



Članica Nacionalne komisije za Unesko i koautor knjige prof. dr Milena Dragićević Šešić rekla je da je knjiga podeljena u četiri dela posvećena kulturnoj politici, uravnoteženoj razmeni, održivom razvoju kroz kulturu i ljudskim pravima.



U izveštaju se primećuje da su dosadašnje kulturne politike stimulisale stvaralaštvo zanemarivši obrazovanje i preporučuje se da kulturna politika mora uzeti u obzir sve segmente od obrazovanja do razvoja prostora.



Primećuje se da ni u jednoj zemlji ne postoji stabilna platforma za intersektorsku saradnju što je neophodno, a insistira se i na osnaživanju lokalnih zajednica, decentralizaciju svih resursa, jačanje kapaciteta uz jačanje odgovornosti na svim nivoima vlasti.



Jedan segment posvećen je digitalnim promenama, a posebna pažnja je posvećena javnim medijskim servisima i njihovoj budućnosti koja se posmatra kao jedno od najtežih pitanja, jer se od javnog servisa očekuje da zadovolji zahteve najšire javnosti uz poštovanje rodne ravnopravnosti i zastupljenost dečijih sadržaja.



Potreba dijaloga sa civilnim društvom je u fokusu Uneskovog izveštaja, a Dragićević Šešić primećuje da u Srbiji organizacije civilnog društva, na primer, pokrivaju čitavu oblast savremene igre.



Dr Hristina Mikić iz Grupe za kreativnu ekonomiju podvlači da Konvencija Uneska o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza uvodi novi pristup u oblikovanju kulturnih politika, integriše kulturu u procese održivog razvoja i fokusira se na kulturne izraze nebitno ko ih kreira i promoviše.



Predsednik Nacionalne komisije za Unesko prof. dr Goran Milašinović naglasio je da u današnjem kontekstu globalizacije, zaštita kulturne raznolikosti predstavlja etički imperativ, neodvojiv od poštovanja ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i slobode, a kreativne industrije su postale veoma važne za ekonomski rast, smanjivanje nejednakosti i postizanje ciljeva održivog razvoja utvrđenih u Agendi održivog razvoja 2030, što predstavlja i jedan od prioriteta Srbije u UN.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva