:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 04, 2015   12:05

0

127

Unapređenje saradnje Srbije i CG na putu ka EU

Miščević je pre sastanka sa Pejovićem novinarima u Vladi Srbije rekla da je Crna Gora već prenela Srbiji mnogo iskustava koje ta zemlja već ima u pregovorima o članstvu sa EU.

Ona je navela da se rad na dosta dokumenata na kojima radi preogovarački tim Srbije obavlja uz konsultacije sa timom Crne Gore.

"Danas i sutra ćemo upravo o tome razgovarati kako i dalje da radimo i unapređujemo saradnju, kako da koristimo najbolje iskustvo u procesu koji će nesumnjivo dugo trajati ", rekla je Mišćević.

Kako je navela, posebno raduje što će Pejović razgovarati sa članovima Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije, sa šefovima radnih grupa pregovaračkog tima Vlade Srbije, kao i sa zvaničnicima Srbije.

Pejović, koji je glavni pregovarač Crne Gore u procesu priključenja te države EU, rekao je da je očekivano da u procesu evropskih integracija koje je ocenio kao zahtevne i kompleksne, dve zemlje razmenjuju svoja iskustva i saznanja.

"Upravo zbog toga je za očekivati da danas i sutra imamo plodonosnu, dobru i temeljnu raspravu, kako bismo videli gde jedni drugima možemo pomoći i podeliti savet i iskustvo kako bismo olakšali naš dalji proces," rekao je Pejović.

On je naveo da je Crna Gora sa 18 otvorenih i dva zatvorena poglavlja u pregovorima sa EU može mnogo toga preneti Srbiji, a tu se vidi i mogućnost za unapređenje bilateralne saradnje i odnosa.

Pejović je rekao da Crna Gora svakako može učiti od Srbije kako da se na temeljan način priprema za zahtevne oblasti u kojima i Crna Gora ima potrebe za dodatnim saznanjima.

Kako je naveo, sadašnji i sutrašnji sastanci biće od velike koristi, a već sledeće sedmice timovi dve države imaće raspravu u proširenom sastavu i to će, kako je dodao, biti prilika da se detaljno razgovara i da jedni od drugih naučimo kako i brže i bolje pregovarati ono što je zajednički cilj, a to je članstvo u EU.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva