:

:

TV Most

clock

April 22, 2015   12:05

0

187

UN: Samo u jednom gradu ID blokirala 228.000 ljudi

U najnovijem mesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki-muna se navodi da su UN poslednji put stupile u kontakt sa opkoljenim delovima grada Deir ez Zor još u maju 2014. godine, prenela je agencija AP.

Jedina humanitarna pomoć koji su UN prošlog meseca uspele da dostave opkoljenom stanovništvu u tom gradu, preko svojih lokalnih humanitarnih partnera, bilo je 140 ovaca.

UN već mesecima nisu uspele da dostave hranu i vodu delovima Sirije pod kontrolom Islamske države, uključujući provincijsku prestonicu Raku, a UN-ov Svetski program za hranu je u martu imao jedan neuspešan pokušaj da dostavi pomoć za 700.000 civila.

Ekstremisti ID kontrolišu svaki aspekt života ljudi na teritorijama na kojima vrše prevlast, od vođenja škola do upravljanja fudbalskim timom, piše CNN.

Neki od zvaničnih dokumenata ID pokazuju da ova grupa kontroliše apsolutno sve: od redosleda vakcinacija dece, preko metoda pecanja, do različitih sporova na ovoj teritoriji.

ID sebe vidi kao posebnu vladu, posebnu državu, koja deluje pod posebnim zakonom, iako je ona najpoznatija po svojim “varvarskim aktivnostima”.

Ajmen al-Tamimi, istražitelj koji se bavi Islamskom državom, podelio je sa reporterima CNN-a neke dokumente koji pokazuju stvarni način života na okupiranim teritorijama.

Prošlog leta, borci ID su uspeli da upadnu u grad Mosul u Iraku. Jednom kada su preuzeli moć, nove vođe ovog grada su želele da pokažu kako mogu da povrate stabilnost i kako se svakodnevni život može nastaviti.

Tako su najpre ponovo otvorili Univerzitet u Mosulu, iako je njegov nastavni plan izmenjen radkalno. Bilo je najavljeno da će predavanja započeti u oktobru.

Neki predmeti bili su ukinuti, učenje o politici i demokratiji, menadžment, turizam i arheologija su zabranjeni.

“Zabrana arheologije nije iznenađenje. Mi sada možemo da vidimo kako ID uništava drevne tvorevine. Oni uništavaju skulpture, pa i drevne gradove zato što doba njihovog nastanka nazivaju “periodom nezanja”. Zabrana hotelskog menadžmenta i turizama u početku zvuči neobično. Ali, nema hotela u ID. Svi su oni zauzeti i zatvoreni, ili su iznajmljeni ili pretvoreni u kuće za stanovanje”, kaže Ajemn al-Tamimi.

Univerzitet u Mosulu i dalje ima iste profesore, ali sada i oni posećuju različite seanse i uče šta je prihvatljivo za ID, a šta ne.

Zdravstveno odeljenje ID poseduje bolnice, namenjene svima koji su bolesni, ne samo ranjenim borcima, imaju porodilišta i mnoge druge zdravstevene ustanove.

“To je jedna stvar koja pravi razliku između ID i Talibana, koji na primer zabranjuju vakcinisanje. Što se toga tiče, ID nije primitivna. Takođe razlika se vidi i u školstvu, kod Talibana je devojčicama zabranjeno školovanje, u ID to nije slučaj. Međutim, njihovo školovanje je ograničeno i mogu se obrazovati dok ne napune 15 godina”, kaže al-Tamimi.

ID je, kako se navodi, i pozanata po tome što brine o okolini, tako da je određen samo poseban način za na primer pecanje.

“Generalno važna stvar vezana za ID je da oni žele da stanovnicima sebe predstave boljim nego što su to bili njihovi prethodnici. Na primer, u Siriji prva stvar koju su uradili je da su spustili cene hleba. Na taj način oni osvajaju stanovništvo”, naglašava al-Tamami.

Kako on navodi, fudbal može da se igra, kockanje je zabranjeno, dok bilijar i šah “ne donose korist muslimanima”.

“Oni žele da pokažu da su oni moralni autoritet”, zaključuje al-Tamami.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva