:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2015   12:05

0

155

UN: Jezero ÄŒad mogući novi izvor izbegličke krize

Na to je upozorio regionalni koordinator Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja zadužen za region Sahel Tobi Lanzer.

Na dvodnevnom samitu EU i Afrike, koji se održava u sredu i četvtak u malteškoj prestonici Valeti, i konferenciji o klimatskim promenama u Parizu krajem meseca moraju se iznaći rešenja za dugotrajne probleme na Bliskom Istoku i Africi, istakao je Lanzer, a prenela agencija AFP.

Na oba samita razgovaraće se o ključnim pitanjima koje veoma muče države u sušom pogođenom basenu jezera ÄŒad, odakle je raseljeno 2,5 miliona ljudi, od kojih su neki već prešli državnu granicu kako bi pobegli od islamističke militantne grupe Boko Haram, rekao je zvaničnik UN-a.

"Traženje azila, izbeglička kriza, ekološka kriza, nestabilnost koju šire ekstremisti - svi se ti problemi ukrštaju u basenu jezera ÄŒad. To su veoma jaki razlozi zašto međunarodna zajednica mora da intenzivira napore i učini više", istakao je Lanzer.

Svet mora da pomogne zemljama koje se nalaze na tom području poput ÄŒada, Nigera, Nigerije i Kameruna, da ne samo okončaju oružane sukobe, već i da se uhvate u koštac sa posledicama klimatskih promena, upozorio je zvaničnik UN-a.

Očekivana najava EU u Valeti da će biti osnovan 1,8 milijardi evra vredan fond za Afriku "predstavlja veoma konkretan i dobrodošao korak", istakao je Lanzer, ističući da će se i druge zemlje poput SAD pridružiti tim naporima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva