:

:

TV Most

clock

Decembar 30, 2017   12:05

0

189

Umetnici svih zemalja, ujedinite se!


Grupisanje umetnika je kao i grupisanje mačića. Umetnici ne pevaju horski. Ukoliko postavite isto pitanje za trideset umetnika, dobićete trideset različitih odgovora.



Jedan od razloga zbog kojih umetnici ne govore kolektivnim glasom je uverenje da postoje institucije i organizacije koje taj posao rade umesto njih. Mreža umetničkih škola razvija kulturu punu života. Muzeji i galerije pozivaju svoju publiku i zainteresovane umetnike. "Uđite, vi ste dobrodošli."



Umetnici nose ideje, kreiraju umetnička dela, uvode nove trendove i na taj način doprinose zajednici. Uvek kada se umetnik odluči da izvaja skulpturu, naslika sliku, napravi predstavu ili kreira novi dizajn - raduju se mnogi u lancu: od nabavljača do prevoznika, izdavači novina i magazina koji poručuju tekstove, elektronski mediji koji snimaju rubrike, pozorišta koja spremaju predstave, oblikuju i šalju pozivnice...



Kad umetnik radi, svoj doprinos ne daje kao deo kolektiva ili udruženja, već kao pojedinac. Svaki put kada umetnik napravi kreativni pokret, neko drugi se priprema da zaradi novac. Direktori, producenti, kustosi, konzervatori, blagajnici: svi oni mogu da za svoje poslove zahvale umetnicima. Umetnici su glavna snaga za stvaranje novih dobara u kulturnim i kreativnim industrijama, veliki igrači.



Međutim, finansijski rezovi koje savremene vlade čine u odnosu na kulturu unose nesigurnost i prete čitavoj oblasti umetničkog stvaralaštva. Ovakvi rezovi ponekad mogu da budu usluga za umetnost, koja cveta bez podrške ili upravo zbog izostanka podrške.Veliko nasleđe filmskog neorealizma nastalo je u periodu kad je Italija bila u rasulu. Uspon "crnog talasa" u Jugoslaviji desio se kada je moć države oslabila, a umetnost bila slobodna da kaže ono što je trebalo reći.



Umetnost je danas ugrožena širom sveta. Poništava se sloboda izražavanja, uništava se kulturno nasleđe. Kulturno okruženje koje omogućava da umetnici budu nezavisni je u opadanju. Ako umetnici ne budu govorili jasno i dovoljno snažno, ono što sledi je - "Oni će doći po nas". Sada, možda više nego ikad, vreme je da se umetničko udruživanje sagleda ozbiljnije.



Činjenica je da je umetnost univerzalni međunarodni jezik. Ono što ujedinjuje ljudska bića je veliko i divno, ono što nas deli je malo i zlo. Mi imamo mnogo više zajedničkog jedni sa drugima, od stvari koje nas razdvajaju i to se ne određuje prema nacionalnosti, već prema humanosti. To bi trebalo da znaju mlade generacija. Zbog toga, bi trebalo govoriti o ugroženom umetničkom obrazovanju, jer umetnost omogućava mladim ljudima da razvijaju debatu i izgrađuju nezavisnost mišljenja.



Bilo bi veoma važno da se izučavanje kulture i umetničkih praksi vrati u javnu agendu, kako bi se mladim ljudima širom zemlje obezbedilo koherentno umetničko obrazovanje u kome bi svako dete moglo da kreira, sastavlja i izvodi umetnički rad. Njima treba pružiti mogućnost da znaju više i da razumeju bolje kako bi mogli da koriste i prenose dragoceno iskustvo koje su doživeli. Posledice toga će se osetiti u samopoštovanju, poverenju, ponosu i blagostanju šire zajednice.



Možda će delovati paradoksalno, ali da bi se ojačao smisao individualizma koji kod umetnika najviše volimo, umetnici moraju da nauče da govore i deluju kolektivnim glasom. Znamo da će se ovakvoj ideji suprotstaviti oni koji smatraju da umetnici mogu da cvetaju jedino "u licima različitosti", kao ljudi koji ostaju izvan kolektiva, ali udruživanjem glasova se ne ugrožava njihova pojedinačna snaga.



Postoje umetnička udruženja koja se zalažu za adekvatno plaćanje umetničkog rada koji je svakim danom sve potcenjeniji u prekarnom radnom okruženju, postoje i ona druga koja se bave socijalnim pravima umetnika, ima udruženja koja dodeljuju nagrade i priznanja, neka su uključena u odbranu umetnosti u školama, najomiljenija su ona koja imaju dobar klub, restoran ili bife.



Umesto udruženja koja često zaboravljaju svoju svrhu i smisao, došlo je vreme da bude osnovana asocijacija kreativnih ljudi.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva