:

:

TV Most

clock

Januar 24, 2015   12:05

0

131

Ultimatum istekao, IS se ne oglašava

Agencija prenosi izjavu japanskog diplomate koji predvodi kriznu grupu uspostavljenu u Jordanu, Hasuhidea Nakajame, da je situacija napeta nakon isteka ultimatuma od 72 sata.

Nakajama je u petak uveče u Amanu novinarima rekao da Tokio, međutim, ostaje usredsređen na prikupljanje infromacija a da je prioritet čuvanje ljudskih života.

"Nećemo nikada odustati. Dovešćemo ih kući", rekao je on a prenosi AFP.

U Tokiju je šef japanske diplomatije Fumio Kišida rekao da Japan i dalje nema informaciju o lokaciji i sudbini dvojice građana koje je IS uzela kao taoce i da ulaže sve napore za njihovo oslobađanje.

"Pokušali smo da utvrdimo gde se taoci nalaze, međutim, ne možemo da damo sada nikakvu novu informaciju. Situacija je veoma napeta i nastavljamo da preduzimamo sve neophodne mere", rekao je Kišida a prenosi TAS S, dodajući da Tokio sarađuje sa Turskom, Jordanom i još nekoliko zemalja Bliskog istoka radi rešavanja talačke krize.

U ponedeljak se na internetu pojavio video-snimak, na kom se od Japana traži otkupnina od 200 miliona dolara za život dvojice talaca - novinara Kenđija Gota (47) i biznismena Harune Jukave (42).

Gotova majka, 78-godišnja Ðunko Išido, rekla je danas da se nada da će sve zemlje i angažovani ljudi sarađivati u bezbednom povratku njenog sina, nakon što je juče uputila emotivnu molbu za milost prema njemu.

"Obraćam se vama iz IS, Kenđi nije vaš neprijatelj. Molim vas oslobodite ga", rekla je ona.

Ekstremisti tvrde da pružajući finansijsku pomoć borbi protiv IS, Japan učestvuje u "krstaškom pohodu" na islamiste, dok vlada u Tokiju navodi da pružanje pomoći ima isključivo nevojni i humanitarni karakter, podsećaju agencije.

Kjodo je iz Vašingtona prenela izjavu portparola Bele kuće Džoša Ernesta koji je ponovio poziv za hitno oslobađanje "ovih civila i svih drugih taoca koje (IS) može da drži".

"SAD u potpunosti podržavaju Japan u ovom pitanju", rekao je on na pres konferenciji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva