:

:

TV Most

clock

April 05, 2018   12:05

0

184

Ulrih Zajd gost Beldoksa


Zajdl je jedan od najvažnijih reditelja današnjice, poznat beogradskoj publici pre svega po filmovima "Uvoz/Izvoz", "Safari" i trilogiji "Raj: Ljubav", "Raj: Vera" i "Raj: Nada".



Za njegov dolazak u Beograd pobrinuo se Austrijski kulturni forum. 



Rođen je u Beču 1952. godine, svoju bogatu karijeru u dokumentarizmu započeo je diplomskim filmom "Matura", zbog kojeg je bio izbačen sa filmske akademije. 



Matura je satirični dokumentarac snimljen u gradu Horn, mestu u kojem je odrastao i prati pripreme za održavanje maturske večeri, tokom koje dolazi do ogoljavanja klasnih razlika u austrijskom društvu. 



Zajdlov stil odlikuje oštar filmski izraz, beskompromisnost i kontroverznost i pretežno se bavi potisnutim pukotinama savremenog evropskog društva. 



Zajdl se, u većini slučajeva, odlučuje na pripovedanje o globalnim problemima kroz prizmu malih, nevidljivih ljudi na margini društva, te iz pojedinačnog govori o opštem, ili po njegovim rečima - fokusira se na "velike, male životne stvari". 



U okviru retrospektive biće prikazano šest dugometražnih filmova u novoj zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj i obuhvatiće njegovu celokupnu karijeru počev od najranijih do savremenih radova.



Ovogodišnje 11. izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks biće otvoreno 7. maja u 19.30 sati u Velikoj dvorani Centra "Sava", premijerama čak dva nova domaća dokumentarna filma – "Slatko od Ništa" Borisa Mitića i "Poslednja avantura Kaktus Bate" Đorđa Markovića.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva