:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Januar 10, 2018   12:05

0

189

Ulmanskoj i Ejdusu Sterijina nagrada


Odluku o tome doneo je Upravni odbor Sterijinog pozorja na sednici održanoj 10. januara tekuće godine.




Renata Ulmanski glumačku karijeru započinje 1947. u beogradskom Narodnom pozorištu da bi kasnije igranje nastavila u Srpskom narodnom pozorištu, Beogradskom dramskom i Ateljeu 212. Prvi put je na Sterijinom pozorju 1959. sa predstavom Ateljea 212 Teatar Joakima Vujića. Za ulogu Gospođe Petrović u predstavi Skakavci Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobila je Sterijinu nagradu 2006. godine. Za istu ulogu pripala joj je i Nagrada Kompanije Novosti za epizodnu ulogu, čime je ponovila uspeh iz 1972. kada je nagradu za epizodu dobila za ulogu Melanije u predstavi Na ludom belom kamenu Ateljea 212.



Predrag Ejdus jedan je od najvernijih saputnika Sterijinog pozorja. Od njegovog debija na Festivalu 1977. u ulozi Tomče u predstavi Nečista krv beogradskog Narodnog pozorišta, pozorijanska publika imala je prilike da ga vidi u preko 20 predstava. Ejdus je dvostruki dobitnik Sterijine nagrade za uloge Laze Dunđerskog u predstavi Je li bilo kneževe večere? (Narodno pozorište Beograd) 1991. i Kir Janje u istoimenoj predstavi Narodnog pozorišta 1993. Ejdus je bio i predsednik Žirija 58. Sterijinog pozorja 2013. a takođe mu je pripala čast da svojom besedom otvori 60. jubilarno Sterijino pozorje 2015. godine. Ulmanska i Ejdus su laureti i brojnih drugih glumačkih nagrada i priznanja.



Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture ustanovljena je 1965. povodom desetogodišnjice Pozorja i ne dodeljuje se svake godine. Među pojedincima koji su odlikovani ovim priznanjem su, između ostalih, Josip Vidmar, Dušan Matić, Velibor Gligorić, Hugo Klajn, Eli Finci, Miroslav Krleža, Mata Milošević, Petre Prličko, Rahela Ferari, Mira Stupica, Ranko Marinković, Marija Crnobori, Miroslav Belović, Georgij Paro, Branko Pleša, Pero Kvrgić, Aleksandar Popović, Dejan Mijač, Dušan Jovanović, Petar Marjanović, Mija Aleksić, Ljuba Tadić, Jovan Ćirilov, Jovan Hristić, Mira Banjac, Dušan Kovačević, Milena Zupančič, Goran Stefanovski, Egon Savin, Ljubomir Simović, Vida Ognjenović, Dimitrije Đurković, Feliks Pašić, Mihailo Janketić, Petar Kralj, Buca Mirković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Ljubiša Ristić...



Renati Ulmanski i Predragu Ejdusu nagrade će biti uručene 3. juna 2018. na zatvaranju 63. Sterijinog pozorja.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva