:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2017   12:05

0

115

Ulazak Srbije u EU zavisi od dobrih odnosa sa Prištinom

"Normalizacija odnosa bi trebalo da ide u korist državljana Srbije i Kosova i od suštinskog je značaja za očuvanje mira i stabilnosti u regionu", rekao je Mekalister u intervjuu za današnji "Kurir", pozdravivši inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pokretanje domaćeg dijaloga o ovom pitanju.

Mekalister napominje da EU neće forsirati ni Beograd, ni Prištinu da preuzmu inicijativu i ističe da "održiva normalizacija odnosa neće nikad biti postignuta silom, već samo saglasnošću obe strane".

Kad je reč o otvaranju novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, Mekalister izražava uverenje da bi, uz svu energiju usmerenu na usvajanje i sprovođenje reformi, dodatna poglavlja mogla biti otvorena ove godine.

Pri tom napominje da su zemlje članice jasno stavile do znanja da je neophodan održivi napredak u osnovama, posebno u poglavljima 23 i 24.

Na pitanje da li će Srbija, ulaskom u EU, morati da promeni odnos prema Moskvi, odgovara da bi, u skladu s poglavljem 31, Srbija progresivno trebalo da uskladi svoju spoljnu politiku i bezbednost sa onima koje ima EU.

Mekalister se osvrnuo i na stanje medija u Srbiji, rekavši da pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara i dalje predstavljaju pitanje koje izaziva zabrinutost.

Upitan kako ocenjuje aktivnosti opozicije u Srbiji i da li ima za njih neki savet, kaže da ne veruje da je liderima opozicionih partija njegov savet potreban, zaključujući da je jaka opozicija od suštinskog značaja za svaku demokratiju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva